Radio Noordzee Hitlijstenboek

16-11-2012 @ 09:11

Regelmatig vinden er initiatieven plaatst over muziek, radio en hitlijsten uit een voor Nederland boeiend verleden. Deze week ontvingen we onderstaand informatie van Hans Blaauwbroek, initiatiefnemer van een boek over de hitlijsten van de zeezender Radio Noordzee (Internationaal), waar indertijd, tussen 1970 en 1974 ook Nederlandstalige uitzendingen plaatsvinden. Met DJ's als Ferry Maat, Leo van der Goot, Hans Hoogendoorn, Tony Berk, Peter Holland, Jan van Veen, Joost den Draaijer (deze laatste 2 kwamen bij Radio Veronica vandaan). Ook de Dik-voor-mekaar-show van André van Duin en Ferry de Groot werd bij RNI uitgezonden.  (redactie Mega-Media)


Radio Noordzee InternationaL (RNI) is een zeezender die begin jaren 70 voor de kust van Nederland programma’s heeft uitgezonden. In die tijd zijn hitlijsten, w.o. de Radio Noordzee Top 50 samengesteld en via de muziekwinkels verspreid.

De afgelopen drie jaar zijn, na een inventarisatieronde onder hitlijstenverzamelaars, alle originele gedrukte exemplaren van de Radio Noordzee Top 50 gescand. Ondertussen is het idee ontstaan om het resultaat te bundelen in een boek.

In het boek zijn naast de 180 gedrukte exemplaren de eerste 4 Top 50’s en 32 Playlisten uit de Pop-Telescoop opgenomen. De eerste Top 50 van 6 maart 1971, die door DJ Joost den Draaijer (Willem van Kooten) is gepresenteerd, is nooit gepubliceerd en voor dit boek gereconstrueerd op basis van de twee omliggende lijsten, nl. die van 28 februari en 13 maart 1971. Ook de jaarlijkse Top 100’s, die op Tweede Kerstdag werden uitgezonden, komen in het boek aan bod.

Het gaat een boek op A3 formaat worden, want we willen geen afbreuk doen aan de originele vorm van de gedrukte exemplaren. De hitlijsten worden op crèmekleurig papier geprint. De voor- en achterkant komen naast elkaar op één bladzijde. De Top 50, de Troef 20 met de Treiterschijven en Kanskaarten van de DJ’s en de LP van de week geven het muzikale beeld in een oogopslag weer. Het geheel wordt voorzien van een harde kaft. Er worden enkele pagina’s besteed aan de gedrukte exemplaren, de presentatoren en de uitzendingen van de lijsten. Het voorwoord is van een BN’er.

Het boek wordt een eenmalige druk, in eigen beheer uitgegeven. Belangstellenden kunnen al vast voorintekenen door een mail te sturen, naar het adres onderaan deze informatie, met naam en adres. Op basis van de reacties zal begin december 2012 de uiteindelijke oplage worden bepaald.

De prijs is een forse van € 75 exclusief verzendkosten. Dit soort boeken zijn duur. Het 10 jaar Veronica Top 40 boek kostte bijvoorbeeld bij de introductie € 70 en dat was nog wel een commerciële uitgave voor een groter publiek.

De gedrukte exemplaren van de Radio Noordzee Top 50 zijn vrij zeldzaam en we hebben de indruk dat er vergeleken met de Top 40 van Radio Veronica veel minder bewaard zijn gebleven. Het is voor een verzamelaar van hitlijsten of een liefhebber van Radio Noordzee Internationaal dé manier om in één keer alle informatie in handen te krijgen.

E-mail : hans.blaauwbroek59#gmail.com (vervang # door een @, i.v.m. spam)

16-11-2012