Documentaire over Bob Marley indrukwekkend en vol passie

11-05-2012 @ 21:15

Bob Marley overleed op 11 mei 1981 slechts 36 jaar jong. Vanwege zijn sterfdag 11 mei, inmiddels 36 jaar geleden verschijnt een documentaire 'Marley' in de bioscopen. De film geeft een sfeervol beeld van een zeer bijzondere muzikant, artiest en mens.

De impact op de muziek in zijn algemeenheid en voor de reggae in het bijzonder, is dankzij Bob Marley enorm. Niet alleen gedurende de laatste jaren van zijn leven, maar vooral ook door de vroege dood van de artiest en zijn muzikale nalatenschap. Met name het overzichtsalbum ‘Legend’ is sinds de release in 1984 nog steeds een bestseller en staat na al die jaren nog steeds regelmatig in veel albumlijsten genoteerd (US Billboard Catalog albumchart 1019 weken!!! d.d. 19-05-2012, UK Album Top 100 758 wk d.d. 12-05-2012).

De reggaemuziek van Bob Marley is voor velen een inspiratiebron en door velen nagevolgd, maar door niemand evenaard.

De film/documentaire is in samenwerking met de familie van Bob Marley tot stand gekomen, met ook niet eerder vertoonde beelden, en de bijzondere live optredens, want live was Bob Marley legendarisch, onvoorspelbaar, maar altijd onovertroffen. Ieder optreden was uniek en was nooit hetzelfde.

Ondanks het feit dat alles over Bob Marley wel is gezegd, blijft deze documentaire enorm indrukwekkend en zeer de moeite waard. Het interview met Cedella Marley, de op één na oudste dochter van Bob en Rita Marley is interessant, maar ook een beetje triest gezien de bittere gevoelens van haar naar haar vader. De status van Bob Marley is gegroeid naar die van de allergrootsten in de muziek en heeft mythologische vormen aangenomen. De groen-geel-rood kleuren van de reggae, de dreadlocks en zijn afbeelding is overal ter wereld te zien. Marley was en is de ambassadeur van de reggae, maar ook voor de passie voor muziek en het goede in de mens.

Regisseur Kevin MacDonald heeft een prachtig en behoorlijk allesomvattend overzicht gemaakt van het fenomeen Marley. Gelukkig heeft Kevin zich bij het maken van deze docu laten leiden door de muziek en dat is het basisingrediënt. Mede producer van de film is zoon Ziggy Marley, het derde kind uit het huwelijk met Rita Marley.

De film laat ook de liefde van Marley zien voor voetbal, iets wat hem uiteindelijk ook het leven kost, want door het voetbal en een teenwond wordt huidkanker ontdekt en weigert hij zijn teen af te laten zetten, omdat hij dan niet meer kan voetballen en dansen. Later wordt dan ook nog een hersentumor geconstateerd.

n.b. zelf heb ik persoonlijk de passie voor het voetbal van Bob Marley mogen ervaren bij de overhandiging van Goud voor het dubbelalbum ‘Babylon By Bus’ op 23 juni 1980 in Ahoy Rotterdam. Bij die overhandiging in de catacomben van Ahoy heb ik Bob Marley ook een paar klompen overhandigd en een Hollandse ronde kaas. Hylarisch was het dat hij de klompen direct aantrok en de kaas op de grond legde en er mee wilde voetballen. Helaas is dat nooit vastgelegd op foto, maar wel een bijzonder moment. De foto van de overhandiging van het goud voor Babylon By Bus is wel gemaakt en indertijd gepubliceerd. (sieb kroeske)

Drie maanden later op 23 september 1980 zou Marley zijn allerlaatste concert geven in Pittsburgh USA.

Natuurlijk blijft iedere film en documentaire slechts een beperkt beeld geven van de artiest. Toch is deze film een enorme en welkome aanvulling op al het bestaande en naast de legendarische uitgave ‘Legend’.

De documentaire ging op 10 mei in het Amsterdamse Kriterion in premiere.

http://www.bobmarley.com/marley_the_movie.php

http://www.bobmarley.com/

http://www.youtube.com/watch