Nieuw album van Mike Scott's Waterboys

02-09-2011 @ 21:54

Begin jaren 80 werkt de Schotse singer-songwriter in de studio aan zijn eerste solo-album, hij wordt daarin bijgestaan door muzikale vrienden, saxofonist Anthony Thistlethwaite en drummer Kevin Wilkinson. Zij leggen de basis voor het album 'The Waterboys' (1983). Daarmee is ook de naam van de band geboren. Het album verschijnt op het Island-label. Vanaf dat moment is Mike actief als band en komen ook Roddy Lorimer en Karl Wallinger bij de band. de eerste single release is "A girl called Johnny" een ode aan Patti Smith. De band heeft vooral veel support in Nederland. In 1984 volgt het tweede album "A pagan place" met de singles 'The big music' en "Church not made with hands'. De grote doorbraak is met het derde album "This is the sea" met de hitsingle "The whole of the moon". 2 en 3 december staat de band in het voorprogramma van Simple Minds in de Rotterdamse Ahoy, Voorafgaand aan het 1e concert speelt de groep een akoestische set in het centrum van Rotterdam voor een select publiek vlak bij een muziekwinkel, waar hij als enorme Bob Dylan-fan een bootleg ontdekte van de grote meester. Zijn dag kon niet meer stuk en speelde de sterren van de hemel. Rond deze tijd verandert er al veel rond de band de meestal toch wat grillige Mike Scott. De invloed van de Ierse muziek en spanningen zorgen voor de nodige bandwisselingen. Die bandwisselingen zijn vanaf dat moment frequent. Karl Wallinger vormt zijn eigen band World Party.

Een nieuw Waterboys-album verschijnt in 1988 "Fisherman's Blues". De titelsong is een hit en een tweede single "And a bang on the ear" wordt in Ierland #1. In 1993 eindigt voorlopig het Waterboys verhaal en gaat Mike Scott solo verder. Vanaf 2000 ontstaat er toch weer een band rond Mike Scott, the Waterboys, met enkele nieuwe releases: "A rock in the weary land" (2000), "Book of lightning" (2007).  

Na 4 jaar is er dan eindelijk nieuw materiaal. Op het nieuwe album An Appointment With Mr. Yeats heeft Mike Scott de teksten van Ierlands beroemdste dichter W.B. Yeats op muziek gezet en het resultaat is verbluffend. Beurtelings theatraal en ingetogen is het niet alleen een eerbetoon aan Yeats maar ondernemen The Waterboys ook een muzikale en grensverleggende ontdekkingsreis langs folk, pop en symfonische rock. An Appointment With Mr. Yeats maakt zijn pretenties meer dan waar. Het album is geproduceerd door Mike Scott samen met Marc Arciero.

The Waterboys
An Appointment With Mr. Yeats
label: Proper
distr.: rough trade

release: 19-09-2011

http://www.mikescottwaterboys.com/2010-mr-yeats.php
http://twitter.com/#!/MickPuck

tracklisting
01. The Hosting of the Shee
02. Song of the Wandering Aengus
03. News for the Delphic Oracle
04. A Full Moon in March
05. Sweet Dancer
06. White Birds
07. The Lake Isle of Innisfree
08. Mad as the Mist and Snow
09. Before the World Was Made
10. September 1913
11. An Irish Airman Forsees His Death
12. Politics
13. Let the Earth Bear Witness
14. The Faery's Last Song