Llowlab voor de tweede keer op Lowlands

13-07-2011 @ 19:46

Drijvend platform laat de nieuwste ontwikkelingen in wetenschap, techniek en duurzaamheid zien

Van 19 tot en met 21 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte negentiende editie van A Campingflight to Lowlands Paradise plaats. Technologiestichting STW en haar partners presenteren hier wegens groot succes voor de tweede keer LLowlab: een drijvend platform in Lake Lowlands dat geheel in het teken staat van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, techniek en duurzaamheid.

LLowlab werd in 2010 voor het eerst op Lowlands gerealiseerd en is een initiatief van Eppo Bruins van STW, Jan Douwe Kroeske van productiebedrijf Double2 en Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg.

Eric van Eerdenburg over Llowlab: “De reacties op een eerste jaar LLowlab waren  heel bemoedigend. De Lowlanders hebben zich zeer geinteresseerd getoond. Je ziet na een eerste jaar dat er veel inspiratie komt over hoe het nog beter kan. Dit jaar ligt het ambitieniveau een stapje hoger. We merken ook dat onze leveranciers - mede door LLowlab-  zien dat Lowlands de verduurzaming van het festival heel serieus neemt en geïnspireerd meedenken over hoe we daadwerkelijk tot een betere, duurzamere bedrijfsvoering van het festival kunnen komen. Vorig jaar hadden we op LLowlab een prototype van een eco-vacuumtoilet. Dit jaar hebben de leveranciers van toiletten en pompen (van Overbeek en MTD) in goede samenwerking met Lowlands en De Club van 30, het bureau wat de verduurzaming van Lowlands begeleidt, enkele units met in totaal 30 van deze toiletten gerealiseerd. Hierdoor wordt de hoeveelheid afvalwater beperkt. Daarnaast draaien we dit jaar een test waarbij w e urine apart inzamelen en meten welke effecten dit heeft op belasting op de waterzuivering in Dronten. Urine kan bijvoorbeeld verwerkt worden tot kunstmest als je het gescheiden aanlevert bij een speciale fabriek. We laten dus niet alleen zien wat zou kunnen, we proberen ook daadwerkelijk verbeteringen met een grote impact op de omgeving en milieu te realiseren door materiaal en methoden te ontwikkelen welke daarna ook in de bedrijfsvoering van andere evenementen geïmplementeerd kunnen worden."

De eilanden van LLowlab zijn dit jaar te bereiken via de Highway of the Future, een duurzame drijvende snelweg die de verschillende eilanden aan elkaar verbindt. Op het Future Vinex Island kunnen bezoekers ervaren hoe we over niet al te lange tijd wonen: drijvend, in een wondere wereld van poep, algen en limonade. Op het LLow Energy Island kan het publiek zelf met robotarmen een fusiereactor in elkaar zetten, ontdekken wat nanotechnologie betekent voor de toekomst van het autorijden of zich laten verrassen door de intelligentie van glas en straatverlichting. Je kunt het zo energiezuinig niet bedenken of het staat op dit eiland. Ook hebben Lowlanders dit jaar de kans om in een echte Urban Mine te werken om zo te ervaren hoeveel grondstoffen er nodig zijn voor de productie van een smartphone. Op de Future Food Garden kan de Lowlander misschien wel de belangrijkste stap nemen in zijn of haar leven. Gezond eten krijgt hier een nieuwe dimensie, doordat bezoekers zien hoe (on)gezond hun eetpatroon is voor de aarde en welke Foodprint ze hiermee achterlaten. En natuurlijk ontbreekt de Cradle niet; het drukst bezochte eiland van vorig jaar. Hier kan men, na een rondje LLowlab, duurzaam loungen en bepalen of je wel fit for the future bent. Zo niet, dan worden er natuurlijk meteen allerlei futureproof alternatieven aangeboden.  
 
LLowlab wordt inhoudelijk en financieel door de volgende partners mogelijk gemaakt: Technologiestichting STW, NWO, Agentschap NL en de KNAW. Zij werken hiervoor samen met Stichting Urgenda, Rijkswaterstaat, Voedingscentrum, de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente en koplopers uit het bedrijfsleven. Meer informatie over Llowlab is te lezen op http://www.llowlab.nl/ en http://www.lowlands.nl/

A CAMPINGFLIGHT TO LOWLANDS PARADISE

19, 20 en 21 augustus 2011
Evenemententerrein Walibi Holland Biddinghuizen
UITVERKOCHT