Eurosonic Noorderslag krijgt Europese subsidie voor European Talent Exchange Program

02-03-2011 @ 16:24

3 maart 2011 is bekend geworden dat Eurosonic Noorderslag 2,1 miljoen euro subsidie van de Europese Unie ontvangt voor het European Talent Exchange Program (ETEP). Met deze subsidie voor de komende vijf jaren is Eurosonic Noorderslag in staat het ETEP programma aanzienlijk te laten groeien, zowel in omvang als in resultaat voor de Europese artiesten die profiteren van dit succesvolle programma.

Het unieke Europese uitwisselingsprogramma werd in 2003 door Eurosonic Noorderslag ontwikkeld, in samenwerking met het European Music Office, Buma Cultuur, de EBU (European Broadcasting Organisation), Yourope (De Europese Festival organisatie) en met steun van Sena Performers.
Door middel van het ETEP-programma worden Europese bands en artiesten geholpen aan optredens op zestig grote Europese zomerfestivals die lid zijn van ETEP.
Doel is de bevordering van de circulatie van Europees repertoire in Europa en internationaal. Sinds 2003 hebben meer dan 400 Europese acts ruim 1100 festival optredens gespeeld, buiten de eigen landsgrenzen, via het ETEP systeem. Acts als Kaizers Orchestra, Franz Ferdinand, Within Tempation, Voicst, zZz, Wir sind Helden en White Lies hebben in het begin van hun carrière mede door het ETEP-programma succes in Europa geboekt.

Voor de komende vijf jaar wil Eurosonic Noorderslag het ETEP programma uitbreiden van 60 naar 100 festivals en meer media-aandacht genereren voor Europese muziek en artiesten.
Dit gebeurt in een unieke Europese samenwerking met in totaal 13 Europese partners zoals het Duitse muziekexport kantoor, festivalorganisatie Yourope en het festival Italia Wave, die samen gaan werken aan dezelfde missie die Eurosonic Noorderslag heeft: meer aandacht en mogelijkheden creëren voor Europese muziek in Europa.
Hiernaast is er in het ETEP programma een specifiek deel programma ontwikkeld voor de Centraal Oost Europese landen in nauwe samenwerking met Sziget en Exit festival.

Meer informatie over Eurosonic Noorderslag en ETEP is te vinden op de websites www.eurosonic-noorderslag.nl en www.etep.nl