Hela Hela, vierde en laatste album van NO blues

18-11-2010 @ 21:48

De muziek van NO blues begon vijf jaar geleden als driedaagse zoektocht naar de combinatie van traditionele Arabische muziek en Amerikaanse folk & blues. De muziek, al snel omgedoopt tot Arabicana, groeide uit tot een succesvol genre waar vier albums uit voort kwamen. NO blues is inmiddels een gevestigde naam binnen de (inter)nationale wereldmuziek. Hela Hela is het vierde en laatste album van NO blues.

Op dit album hoor je de muzikale zeggingskracht van de combinatie van Amerikaanse en Arabische muziek. Voor de groep de cirkel rond met dit laatste album. Begonnen als labproject van productiehuis ON, is dit album samen met een uitgebreide tour in 2011 en 2012 een afsluiting van het project. Zowel de band, als productiehuis ON vinden dat met het vierluik Farewell Shalabiye, Ya Dunya, Lumen en Hela Hela, de grenzen en mogelijkheden van de Arabicana voldoende onderzocht en gedefinieerd zijn. De bandleden van NO blues gaan na de Hela Hela toer hun eigen weg om weer nieuwe muzikale vergezichten te ontdekken.

Hela Hela gaat verder waar het vorige album NO blues is geëindigd. Ad van Meurs, Haytham Safia en Anne-Maarten van Heuvelen laten op de nieuwe cd horen meesters in het genre Arabicana te zijn en voegen daar op speelse wijze Afrikaanse elementen aan toe. De combinaties van stijlen zijn nergens geforceerd maar volkomen geïntegreerd in hun geluid. De luisteraar reist als het ware met de band mee over de continenten. De titelsong van Hela Hela is gebaseerd op een traditionele worksong. Het lied is een oproep om (grensoverschrijdend) samen te werken in een tijd waar dat niet meer zo vanzelfsprekend is. Eens te meer is bewezen dat muziek verbroedert en verbindt waar dat in politiek niet altijd lukt.

De gastmuzikanten Mourad Koury (viool) uit Palestina, zangeres Shereene Danial (zang) ook uit Palestina en Soedanees Osama Maleegi (U’d en zang) zijn op het nieuwe album te horen en spelen mee bij en aantal optredens van NO Blues. Naast percussie bespeelt  vaste NO blues percussionist Osama Maleegi op Hela Hela de Afrikaanse U’d. Zijn geluid op dit instrument zorgt voor Afrikaanse klankkleur. Violist Mourad Koury groeide op in hetzelfde dorp als Haytham Safia. Waar Haytham zich ontwikkelde als meester op de U’d, concentreerde Mourad Koury zich op de viool. In zijn vioolspel combineert hij de beheersing van zijn instrument met een eigen stijl, passie en melancholie die zo kenmerkend is voor de Arabische muziek. Shereene Danial groeide op in Nazareth waar ze zich al op jonge leeftijd ontwikkelde als zangeres. Na een rechtenstudie in Engeland keerde ze terug naar Ramallah (Palestina) om daar een leven als zangeres te combineren met haar werk voor het Ministerie van de Palestijnse Autoriteit. Shereene werd door NO blues ontdekt bij een concertserie rond de Egyptische zangeres Fayroez. Haar zang maakte zo’n indruk dat NO blues haar vroeg om mee te werken aan Hela Hela. Ankie Keultjes is als vaste gastvocalist, geluidsvrouw en producent van de vier NO blues albums een onmisbare schakel in het geheel. In het nummer Breaking the Chain bezingt ze de kwetsbaarheid van een nieuw ontluikende liefde.

TOER HELA HELA / CD PRESENTATIES
15 december Cambrinus, Horst (Try out)
16 december De Molen, Hasselt (B) (Try out)
17 december Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
18 december Paradiso,  Amsterdam
19 december Theater Bouwkunde,  Deventer
21 december Stania State,  Oentjerk

www.noblues.nl

Artiest: NO blues
Titel: Hela Hela
Release: november 2010
Format: cd
Label: CRS / ON