Ted van Lieshout wint eerste Willem Wilminkprijs

15-11-2010 @ 10:53

Zondag 14 november ontving tekstschrijver Ted van Lieshout voor zijn lied ‘Onberispelijk’ de allereerste Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied. In een feestelijke familievoorstelling in de Stadsschouwburg van Enschede ontving Van Lieshout uit handen van Ank Bijleveld de prijs en een geldbedrag van € 5.000. De kinderjury koos ‘Opa’ van Hans Kuyper als het allerbeste kinderlied. De prijs wordt vanaf nu om het jaar uitgereikt.

Voor de Willem Wilminkprijs bestond grote belangstelling: 225 Nederlandse componisten, tekstschrijvers en producenten stuurden een inzending in. De 13 uitverkoren inzendingen werden in de voorstelling 'Op elke steiger klinkt een lied' gezongen door o.a. Jim Bakkum, Roos Rebergen (Roosbeef) en Ellen Evers. Aan het einde van de voorstelling maakte de juryvoorzitter de winnaar bekend. De winnaar ontving de prijs uit handen van Ank Bijleveld.

Winnaar
De vakjury o.l.v. Harrie Geelen koos 'Onberispelijk' van Ted van Lieshout als het beste kinderlied. De muziek van dit lied is geschreven door Oene van Geel. 'Onberispelijk' is afkomstig uit het muzikale theaterprogramma 'Ik en de Koningin'. Dit programma werd uitgevoerd door Muziektheatergroep MAX.
De jury koos voor ‘Onberispelijk’ omdat het iets zegt over de kinderen van nu én over de ouders van nu. Het lied is daarnaast oorspronkelijk door een typische zeer eigengereide toon. Van Lieshout scheef eerder scènes en liedjes voor verschillende televisieprogramma’s zoals Sesamstraat en Het Klokhuis. Daarnaast schreef en bewerkte hij liedjes voor Jenny Arean, Karin Bloemen en Lenette van Dongen. Van Lieshout won een geldbedrag van € 5.000, waarvan € 4.000 ten goede komt aan hemzelf, als tekstdichter, en € 1.000 aan de componist van het lied.

Prijs van de kinderjury
De kinderjury koos 'Opa' van Hans Kuyper als het beste kinderlied. Het liedje is afkomstig uit het theaterprogramma 'Kat in ’t bakkie' van de Bende van Vier. Mattie Poels componeerde het nummer. De kinderjury bestond uit de leerlingen van groep 7 van de OBS Willem Wilmink uit Enschede. Zij kozen dit lied vanwege de herkenbaarheid van de tekst. Het verhaal van de opa waarvan het geheugen achteruit gaat bij het ouder worden raakte hen emotioneel zeer. Kuyper ontving uit handen van Timon Hguyen een door de kinderen speciaal gemaakte oorkonde.

De juryrapporten zijn te vinden op www.wilminkfestival.nl .
 
De Willem Wilminkprijs is een initiatief van de Stichting Willem Wilmink Festival, het Nationaal Muziekkwartier, Buma Cultuur en Enschede Promotie.