Genomineerden Buma Toonzetters Prijs bekend

26-06-2010 @ 16:23

Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2010 worden in Muziekgebouw aan ’t IJ de tien beste hedendaags gecomponeerde werken uit 2009, van in Nederland werkende componisten, ten gehore gebracht. Gerenommeerde ensembles spelen de werken in vier gratis toegankelijke concerten, beide dagen om 17.00 en 20.15 uur. Tijdens het slotconcert ontvangt de componist van de beste Nederlandse compositie van 2009 de Buma Toonzetters Prijs van €10.000. Drie componisten zijn voor de prijs genomineerd: Seung-Ah Oh, Aliona Yurtsevich en Wilbert Bulsink.

Afgelopen maart selecteerde een jury bestaande uit programmeurs van internationale festivals, een longlist van tien werken voor Toonzetters 2010 uit meer dan honderd inzendingen, verdeeld over drie categorieën. In elke categorie is nu een componist genomineerd voor de Buma Toonzetters Prijs:

Aliona Yurtsevich – Viaggio Interiore [Awakening of Alice]
(categorie tot vijf uitvoerenden)
Seung-Ah Oh – JungGa
(categorie ensemblewerken)
Wilbert Bulsink – Koranfragment
(categorie orkest of kamerorkest)

Programma Toonzetters 2010

Tijdens Toonzetters worden naast de drie genomineerde composities, ook de andere werken van de longlist ten gehore gebracht. Het gaat om composities van Michel van der Aa, Peter Adriaansz, Richard Ayres, Ezequiel Menalled, Martijn Padding, Bart Spaan en Diderik Wagenaar aangevuld met enkele werken die recentelijk in première zijn gegaan. De werken worden uitgevoerd door gerenommeerde musici, verschillende ensembles en orkesten. Tijdens het slotconcert op 29 augustus wordt, naast de werken van de genomineerden, tevens het Vioolconcert van Robin de Raaff uitgevoerd. De Raaff werd tijdens de vorige editie winnaar van de Buma Toonzetters Prijs. Radio 4 brengt op zondagavond 29 augustus live verslag uit van Toonzetters.

Klik hier voor het volledige programma van Toonzetters 2010.

Toonzetters wordt georganiseerd door Buma Cultuur, Muziekgebouw aan ’t IJ en Muziek Centrum Nederland en is gratis toegankelijk voor publiek. Meer informatie over het programma, de componisten en hun werk is te vinden op www.toonzetters.nl .