TYPHOON EN NEW COOL COLLECTIVE ON TOUR!

11-06-2010 @ 17:33

"Onder andere North Sea Jazz Festival en Lowlands worden aangedaan"
 
Nadat Typhoon en het multifunctionele jazz elftal van the New Cool Collective dit jaar live al diverse malen indruk maakten, staan de mannen nu ook op onder andere Lowlands en North Sea Jazz! Dit natuurlijk mede doordat de Chocolade EP van Ty en NCC, heel erg in de smaak is gevallen bij de vele liefhebbers van de hiphop meets jazz meets hiphopcombo. Eerder dit jaar sloten ze, in stijl, de Noorderslagavond in Groningen af en wisten met hun aanstekelijke live reputatie de meest vermoeide bezoeker nog tot diep in de nacht tot dansen aan te zetten. Dan is het dus ook niet raar dat grote festivals als Lowlands en North Sea Jazz zich nu hebben gemeld voor deze prachtige samenwerking.

In november 2009 hebben Typhoon (Glenn de Randamie, 25) en Neerlands bekendste jazz formatie New Cool Collective de handen officieel ineen geslagen. Het tastbare resultaat heet 'Chocolade' en het zeven tracks tellende werk werd op zondag 22 november 2009 in een kolkende Melkweg gepresenteerd. Het idee voor de samenwerking ontstond toen beide partijen, ter gelegenheid van de Amsterdamse Uitmarkt 2007, gekoppeld werden in een show waar NCC de Zwolse hiphop artiest muzikaal ondersteunde. Voor Typhoon, sinds jaar en dag een trouwe fan van het jazz collectief, was dit een enerverende en nieuwe ervaring.

Later dat jaar trekt Ty de stoute schoenen aan en vraagt New Cool Collective om gezamenlijk een concert te geven in de poptempel Paradiso, te Amsterdam. Dat idee bleek de sleutel naar wat verschillende media de volgende dag een legendarische avond zouden noemen. Het releasen van de videoclips van de tracks 'Sprokkeldagen' en 'Weerwoord', in combinatie met de sterke live reputatie van beide partijen op het podium, resulteerde in een muzikale smeltkroes. Weekblad Revu en State Magazine stelden het volgende:
Ik wil een album van deze shit. Ik wil Ty op North Sea Jazz. Ik wil Ty op Blue Note (sorry Kees).Gert-Jaap Hoekman, Revu

”... zo zou het publiek in Paradiso wel eens getuige kunnen zijn van de geboorte van een nieuw fenomeen in de Nederlandse muziek." Victor Ponten, State Magazine

Na deze avond richtten zowel Typhoon als NCC zich weer op hun eigen projecten.
Jörgen Raymann’s uitnodiging aan Typhoon en New Cool Collective om in “Raymann Is laat” te spelen was de aanleiding voor hernieuwd contact. Na dit tv debuut werd het idee geboren om een gezamenlijke EP te maken. Op de EP zijn samenwerkingen met o.a. de Fakkelbrigade, Giovanca, en O-Dog te beluisteren. 'Chocolade' werd daarmee een compilatie van exclusieve nieuwe nummers, een remix van de hit Bumaye en live opnames van het befaamde concert in Paradiso.
"We vinden dit tof om te doen uit een wederzijds respect voor wat we onafhankelijk van elkaar al doen," sluit Benjamin zijn lofzang over de 'Chocolade' EP af. "We hebben er allemaal van geleerd, plezier in gehad, en inspiratie uit geput." Nu is de beurt aan de luisteraar hetzelfde uit het album te halen.

En dezelfde luisteraar kan dus nu nog meer gaan genieten door de heren live aan het werk te zien. Onder andere dus op de illustere Lowlands en North Sea Jazz festivals. Voor de liefhebbers die hier niet bij aanwezig kunnen zijn. Geen nood, er zullen in het najaar nog een aantal momenten zijn waarop deze unieke samenwerking live te zien is.

De agenda 

Tourdata Typhoon & New Cool Collective:
16-06 Oerol, West-Terschelling
09-07 North Sea Jazz, Rotterdam
17-07 Hiphop In Duketown, Den Bosch
21-08 Lowlands, Biddinghuizen
29-08 Zomerparkfeest, Venlo
04-09 Into the Great Wide Open, Vlieland
04-11 Tivoli, Utrecht
06-11 Parkstad Limburg Theaters – Theater, Heerlen
25-11 Watt, Rotterdam
26-11 Luxor Live, Arnhem
27-11 Melkweg, Amsterdam
28-11 Hedon, Zwolle
 
www.doxrecords.com
www.newcoolcollective.com
www.mctyphoon.nl
www.top-notch.nl
www.topbillin.nl