Driekwart huishoudens heeft digitale televisie

03-06-2010 @ 11:41

Na digitaal en HDTV: opkomst 3D TV gaat snel en vraagt om coördinatie

Ook in het eerste kwartaal van 2010 groeide het aantal aansluitingen op digitale televisie gestaag en wordt HDTV snel de norm in beeldschermen en in de ontvangstechniek. Door het succes van Avatar in 3D lijkt de komst van 3D televisie in de huiskamer aanstaande, maar om de introductie in goede banen te leiden is coördinatie tussen de verschillende marktpartijen noodzakelijk. Dat staat in de twaalfde editie van de kwartaalmonitor Digitale televisie van het Ketenoverleg Digitale Televisie.

Met de voortschrijdende groei van digitale televisie zal het aantal van 5 miljoen aansluitingen op digitale televisie in de loop van het tweede kwartaal van 2010 worden bereikt. Aan het eind van het eerste kwartaal was 67% van de huishoudens aangesloten via één van de aanbieders van digitale televisie via de kabel, satelliet, ether en internet.

De verwachting voor 2010 dat er meer dan 1,95 miljoen nieuwe toestellen worden verkocht is door GfK gehandhaafd. Met name de extra verkopen in verband met de Wereldkampioenschappen Voetbal, die door GfK op zo’n 75.000 wordt geschat, draagt daaraan bij. De in 2009 ingezette introductie van schermen met LED techniek zet in 2010 versneld door. In 2011 zal al meer dan de helft van de verkochte LCD-toestellen de LED techniek hebben.

In een special over de komst van 3D televisie in de huiskamer voorspelt GfK dat er in 2010 al zo’n 137.000 toestellen met 3D capaciteit zulen worden verkocht. De introductie van toestellen van diverse producenten is al begonnen. De belangen van contenteigenaren, hardwareleveranciers, omroepen en distributeurs lopen echter vaak niet synchroon. Het gevaar dat de één op de ander gaat zitten wachten is niet denkbeeldig. Wie gaat bijvoorbeeld de veel hogere productiekosten betalen? Daarom is er in het kader van het Ketenoverleg Digitale Televisie het initiatief genomen om te komen tot een 3D platform, 3DNL. Op initiatief van iMMovator wordt tijdens het Mediapark Jaarcongres op 9 juni een bijeenkomst met beoogde leden georganiseerd om het programma van activiteiten te bespreken. 3DNL heeft tot doel de 3D industrie in Nederland te stimuleren. Tijdens het plenaire programma van het Mediapark Jaarcongres wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling van 3D in Nederland, onder meer met een panel met Bill Wijdeveld (ASTRA), Gerard den Hertog (EO), Henk van Meerkerk (Eyeworks), Danny Menken (Eurosport Benelux) en Camille Borsje (Sony).

De Monitor Digitale Televisie wordt ieder kwartaal uitgebracht door het Ketenoverleg Digitale TV, een samenwerkingsverband van producenten, omroepen (publiek en commercieel), AV Facilitaire industrie en distributiepartijen en is ontstaan n.a.v. een initiatief van iMMovator Cross Media Network. De Monitor Digitale Televisie is opgezet in samenwerking met GfK Retail & Marketing uit Amstelveen. De inhoudelijke redactie wordt gevoerd door iMMovator Cross Media Network. Via deze monitor publiceert de Expertgroep periodiek belangrijke ontwikkelingen rond de acceptatie van digitale televisie in Nederland.

De monitor Digitale TV is te downloaden vanaf de iMMovator website