Jazzdag uitgegroeid tot vaste waarde voor de Nederlandse jazz

09-05-2010 @ 08:46

Vrijdag 7 mei vond in Amersfoort de vierde editie van de Jazzdag plaats. De Jazzdag, het grootste netwerkevenement voor de Nederlandse jazz, trok ruim 1000 deelnemers, waaronder delegaties uit onder andere China, India, Servië, Taiwan en Thailand. Overdag namen zij deel aan een uitgebreid seminarprogramma en ’s avonds genoten ze van de vele showcases. Radio 6 verzorgde een acht uur durende live-uitzending vanaf locatie. De Jazzdag is een initiatief van Buma Cultuur en Stichting JazzNL.

De Jazzdag bereikte voor het derde achtereenvolgende jaar haar maximale capaciteit. Uit de reacties van de deelnemers en de hoge mate van terugkerende deelnemers bleek dat de Jazzdag inmiddels is uitgegroeid tot een vaste waarde voor de Nederlandse jazz.

Seminarprogramma
Het seminarprogramma had dit jaar een ruime! focus op de export van Nederlandse jazz. Er waren panels over de speelmogelijkheden in het buitenland en er werd vooruitgeblikt op de aankomende jazz handelsmissies naar Thailand en India die dit najaar zullen plaatsvinden. Daarnaast was er voor het eerst tijdens de Jazzdag een Matchmaking programma, waarin Nederlandse jazz professionals een-op-een contact konden leggen met buitenlandse decision makers. Ook was er aandacht voor het gemeentelijk jazzbeleid, projectsubsidies en het belang van een goed cultureel klimaat in de stad.

Showcases
Naast het seminarprogramma was er ook een groot muzikaal aanbod. Met 23 showcases verdeeld over vier locaties, waaronder Artvark Saxophone Quartet, Folkert Oosterbeek Trio, Jazzberry, Jungle Boldie, Liquid Lefty en Roos Jonker, bood het showcaseprogramma van de Jazzdag een bijzondere en bre! de selectie van veelal nieuwe Nederlandse jazz.

Jazz Industry Achievement Award
Susanna von Canon nam tijdens het Trade Dinner de Jazz Industry Achievement Award in ontvangst, voor haar jarenlange bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse jazz, met in het bijzonder haar inspanningen voor groepen en musici als de Instant Composers Pool en Eric Vloeimans en haar bijdrage aan jazz evenementen als Dutch Jazz Meeting en Klap op de Vuurpijl. Von Canon kreeg de prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 1.500 en het Blue Note juweel gemaakt door juweelkunstenaar Gert Hovius, uitgereikt door Cees Schrama.

Partners
De Jazzdag is een initiatief van Buma Cultuur en Stichting JazzNL. Partners zijn: Nederlandse Toonkunstenaarsbond, SENA, NORMA Fonds, Muziek Centrum Nederland, NPS, Radio 6, Gemeente Amersfoort, Provincie Utrecht en Vrede van Utrecht.

www.jazzdag.nl