Lella Fathia debuteert op Excelsior Recordings met soulful en jazzy album

04-05-2010 @ 18:37

Lella Fathia komt op 10 mei met haar debuutalbum 'Anybody' op Excelsior Recordings. De band is geformeerd rond de van origine Marokkaanse Fathia Bazi en heeft haar uiteenlopende invloeden verwerkt op dit album. 3FM's Giel Beelen is al enthousiast: "Echt top, want dit hebben we nog nooit in Nederland gehad!"

Fathia groeide op met muziek van Sade, Diana Ross en Tracy Chapman. Een jongerencentrum in de buurt bleek een waar muziekwalhalla voor de jonge Fathia. Daar ontdekte ze muziek van PJ Harvey, Gotcha, Portishead, Billie Holiday, Bessie Smith, Janis Joplin, Björk en vele anderen. Fathia bouwde er een brede muzikale kennis op en begon een passie te ontwikkelen voor het zelf schrijven van liedjes. Fathia’s stem heeft verschillende kanten. Ze kan heel lief en zacht klinken, maar ook ruw of juist soulful, maar bijna altijd wel met een blue note. Soms lijkt het of ze regelrecht uit de katoenvelden van Mississippi is geplukt, terwijl ze toch echt gewoon uit het Brabantse Asten komt.
De passie om iets met haar teksten en melodieën te doen werd steeds sterker, waardoor ze besloot op zoek te gaan naar mensen waarmee ze haar muziek kon uitwerken. In een Soerendonkse studio liep ze producer en gitarist Martijn Damen tegen het lijf. Hij nodigde Fathia uit om in zijn studio in Dommelen te komen zingen. Dat was het begin van een vruchtbare samenwerking. Met de opgenomen nummers speelden ze in cafés, theaters, op festivals en op andere bijzondere plekken waar ze maar welkom waren.

Na het volbrengen van het album wilde Fathia graag een volledige liveband formeren om haar muziek te kunnen overbrengen aan een groter publiek. In die periode merkte Excelsior Recordings hun demo-album op en bood Fathia en Martijn een contract aan. In de Excelsior-studio is het album met een aantal extra nummers door Frans Hagenaars opnieuw opgenomen. Het resultaat is uiteindelijk het album ‘Anybody’ geworden en komt op 10 mei 2010 uit op Excelsior Recordings.

Op 'Anybody' staan naast haar eigen liedjes ook nummers van PJ Harvey en Syd Barrett. Fathia zingt voornamelijk in het Engels, maar ook in het Marokkaans-Arabisch. De combinatie van de bijzondere teksten, de verschillende talen en de fijne mengeling van jazz, blues, singer-songwriter en popmuziek zorgen voor een ware trip naar de wereld van de dromers.

http://www.myspace.com/lellafathia