Extra Daniël Lohues 'Allennig IV' theaterconcerten wegens groot succes

02-04-2010 @ 12:48

Lovende kritieken en staande ovaties dat is wat het theaterconcert ‘Allennig IV’ van Daniël Lohues heeft ontvangen en verdiend. Wegens dit grote succes en de vele uitverkochte zalen zijn er extra ‘Allennig IV’ theaterconcerten bijgeboekt.

Extra data:
10 juni 2010 Stadsschouwburg Groningen www.cultuur.groningen.nl
11 juni 2010 Theater De Meenthe www.demeenthe.nl
12 juni 2010 Schouwburg Ogterop www.schouwburgogterop.nl
13 juni 2010 Theater de Voorveghter www.voorveghter.nl
17 juni 2010 Theater De Tamboer Hoogeveen www.detamboer.nl
26 juni 2010 Theater De Muzeval www.demuzeval.nl
Kaarten zijn te koop via het betreffende theater, wijzigingen voorbehouden.

Allenig IV:
Herfst. Harfst zeggen ze in het Nedersaksisch. Dat lijkt dan weer op het Anglosaksische 'harvest', wat oogst betekent. ”Met Allennig IV is er een cirkel rond”, zegt Lohues. ”Hier zit alles in wat ik heb geleerd over muziek maken. En over in het theater staan. Mensen verstaan alles letterlijk, dat ben ik heel fijn gaan vinden. De boodschap, weet je wel. Ik ben troubadour. Het gaat om de verhalen.
De Allennig-oogst is met 65 uitgebrachte liedjes veel rijker dan Lohues ooit had kunnen denken. Om nog maar te zwijgen van uitverkochte tournees en unaniem lovende kritieken. In Allennig IV komen de ganzen terug uit noordelijker streken, zijn de gewassen van het land. Thuis, bij de vlammen in de open haard, klinken zijn nieuwe, sfeervolle songs. Als Lohues ze bezingt, klinken zelfs de grootste thema’s behapbaar. Tegelijkertijd ziet hij het buitengewone van de dagelijkse dingen. Hij brengt troost, ontroert, stemt tot nadenken en laat lachen.
Allennig III behandelde de zomer, maar – in de woorden van Lohues – het was geen zomer van softijs en geschaterlach. Ook Allennig IV is subtiel en veelzijdig. Warme herfsttinten overheersen de kilte van een gure herfstdag. En is het eens andersom, zoals in openingsnummer Mistig, kaold & stille, dan nog ziet Lohues duuzend soorten gries: een prachtig soort van triest.

De serie begon ooit uit nieuwsgierigheid. Net als andere grote songwriters – Carol King, Randy Newman, zelfs Bruce Springsteen – wilde Daniel Lohues ervaren hoe het is om alleen op het podium te staan. Spelen, spelen, spelen. Klein en intiem, zonder technische foefjes. Allennig. ”Natuurlijk kun je achteraf nog aan alle knoppen draaien. Maar daar gaat het niet om”, zegt hij over zijn albums. ”In zijn vorm is dit juist perfectie. Zoals een eettafel mooi kan zijn zonder dat ’ie compleet geschuurd en gelakt is.

Het album Allennig IV ligt sinds 6 maart in de winkel.
web.lohues.nl/