Gastoptredens en uitreikers Buma Harpen Gala 2010 bekendgemaakt

02-03-2010 @ 16:00

Woensdag 3 maart worden, tijdens een live televisieprogramma, de winnaars bekend van de Buma Gouden – en Zilveren Harpen, de Buma Exportprijs en het Beste Nederlandse Lied 2009. Traditiegetrouw worden de prijzen uitgereikt door oud-harpen winnaars. Dit jaar reiken Herman van Veen, Candy Dulfer, Ilse DeLange, Frank Boeijen en Paul de Leeuw een harp uit. De prijs voor het Beste Nederlandse Lied, een nieuwe publieksprijs voor het beste Nederlandse lied van het afgelopen jaar, wordt uitgereikt door Eric van Tijn. Tijdens het Buma Harpen Gala verzorgen onder meer Xander de Buisonjé, Jan Smit, VanVelzen en Caro Emerald de gastoptredens.

Uiteraard zullen ook de winnaars van de Harpen een optreden verzorgen. Alle optredens worden begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley. De presentatie is in handen van Yolanthe Cabau van Kasbergen.

De TROS zendt woensdag 3 maart het Buma Harpen Gala live uit op Nederland 3, vanaf 20:30 uur. Het digitale themakanaal en website Sterren.nl zenden het programma uit in 3D, waarmee televisiegeschiedenis wordt geschreven.
Om er voor te zorgen dat de kijker het programma in 3D kan zien, worden vanaf woensdag 24 februari gratis 3D brillen weggegeven bij de abonneeoplage van Revu en bij aankoop van een tijdschrift naar keuze bij de verschillende AKO filialen. Deze actie loopt zolang de voorraad strekt.

www.bumaharpengala.nl

Buma Gouden Harpen
De Gouden Harp is de hoogste onderscheiding die door Buma Cultuur wordt uitgereikt. Het is een oeuvreprijs bestemd voor muziekauteurs en artiesten die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. De prijs wordt sinds 1962 jaarlijks uitgereikt. Juryvoorzitter is Frits Spits.

Buma Zilveren Harpen
De Zilveren Harp is bedoeld om jonge scheppende of uitvoerende artiesten te bekronen die al een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek hebben geleverd, maar waarvan de jury verwacht dat zij nog een grote toekomst voor zich hebben. Deze prijs wordt sinds 1969 jaarlijks uitgereikt en was in veel gevallen een opmaat tot een Gouden Harp. Juryvoorzitter is Sieb Kroeske.

Buma Exportprijs
De Exportprijs van Buma Cultuur wordt jaarlijks toegekend aan de artiest die het meest succesvol is met Nederlands muziekcopyright in het buitenland.

Beste Nederlandse Lied
De winnaar van Het Beste Nederlandse Lied wordt bepaald door het publiek en wordt gekozen uit tien nominaties. De nominaties zijn een selectie van de best verkochte en meest gedraaide Nederlandse songs van het afgelopen jaar.

Buma Harpen Gala is een initiatief van Buma Cultuur. Buma Cultuur is opgericht door Buma/Stemra om Nederlandse muziek te promoten in binnen- en buitenland. Buma Cultuur organiseert, financiert en sponsort talrijke muziekevenementen, zoals Amsterdam Dance Event, ADE Next, Buma Harpen Gala, EuroSonic Noorderslag, Jazzdag en Toonzetters. Daarnaast draagt Buma Cultuur bij aan de Nederlandse muziekexport door het ondersteunen van dutchsound.nl en musicXport.nl. Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Naast het innen en uitkeren van rechtengelden voor muziekauteurs stimuleert en ondersteunt Buma/Stemra de ontwikkeling van nieuw talent.