Najaarstour en DVD voor De Staat

26-10-2009 @ 17:26

De Staat sluit 2009 af met uitverkochte shows en DVD release

Begin november gaat de najaarstour van De Staat van start. Dit is voorlopig de laatste kans om het vijftal in Nederland aan het werk te zien, voordat de band aan de slag gaat met de opvolger van debuutalbum Wait For Evolution. De tour staat dan ook in het teken van de afsluiting van dat debuut en om samen met de fans het succesvolle jaar te vieren. Een aantal shows zijn al stijf uitverkocht; via de website van de band is te zien voor welke optredens nog wel kaarten verkrijgbaar zijn.
Ongeveer een jaar geleden werd op diverse plekken geroepen dat 2009 ‘het jaar van De Staat’ zou worden. Nu we tegen het eind van dat jaar lopen, mogen we voorzichtig concluderen, dat het daadwerkelijk het jaar van De Staat is geworden. Voornamelijk dankzij een origineel, volwassen en verassende plaat in de vorm van Wait For Evolution (in januari gepresenteerd in Doornroosje), die juichend onthaald werd door pers en publiek. Maar zeker ook dankzij de spectaculaire en overtuigende live-show die deze jonge band keer op keer wist waar te maken. Multimediaal magazine 3VOOR12 schreef over de shows: “De Staat klinkt op het podium hard, noodzakelijk, helder, strak en zelfverzekerd. Het gromt, het hakt, het intrigeert van begin tot eind. Op z'n best als een broeierig rockmonster waar dierlijke instincten aan de oppervlakte komen. In korte tijd groeide de band door naar formaatje groot podium en kan daar ook mee om gaan.

Voordat de najaarstour van start gaat, komt De Staat met hun eerste live-DVD. De DVD bevat de geweldige show die ze op Lowlands 2009 gaven (met gastoptredens van Bram Hakkens, drummer van Kyteman en Bas Bron, beter bekend als de Neger des Heils van De Jeugd Van Tegenwoordig) en nog diverse extra’s. De DVD is vanaf 23 november verkrijgbaar via Excelsior Recordings. Dan zal het debuutalbum van De Staat ook als CD/DVD-versie verschijnen.

Lowlands was slechts één van de vele succesvolle festivalshows die de band onder leiding van Torre Florim gaf dit jaar. Werkelijk ieder belangrijk Nederlands festival is plat gespeeld: van EuroSonic/Noorderslag tot Pinkpop, van Bevrijdigingspop (Haarlem) en Parkpop tot de Zomerfeesten in thuisstad Nijmegen.
Daarbij won De Staat de 3VOOR12-award voor beste album van Nederlandse bodem van 2009 en werd ze gevraagd om een track te leveren voor het populaire racespel Colin McRae Dirt Game: Dirt 2 (waar hun naam prijkt tussen de groten der muziekland als Bloc Party, The Prodigy en Queens of the Stone Age). De clip van debuutsingle ‘The Fantastic Journey of The Underground Man’ is meer dan 200.000 keer bekeken via YouTube. Dit najaar dus nog slechts een paar kansen om De Staat uit te zwaaien en te proosten op Wait For Evolution: laten we gaan dansen!

DE STAAT – TOURDATES 2009

do 05 nov Vooruit Gent (BE)
vr 06 nov Brennels (warm up) Kraggenburg
za 07 nov Manifesto (warm up) Hoorn
vr 13 nov Perron 55 (warm up) Venlo
wo18 nov Trix Antwerpen (BE)
do 19 nov AB Club Brussel (BE)
vr 20 nov Tivoli Oude Gracht Utrecht
za 21 nov Lantaarn Hellendoorn
do 26 nov De Kreun Kortrijk (BE)
vr 27 nov Patronaat Haarlem
vr 04 dec 013 Tilburg
za 12 dec Watt Rotterdam
wo 16 dec Oosterpoort Groningen
za 19 dec Melkweg (MAX) Amsterdam
ma 28 dec Doornroosje (sold out) Nijmegen
di 29 dec Doornroosje (sold out) Nijmegen

www.destaat.net
www.myspace.com/destaat