Organisatie Mega Piratenfestijn wijkt uit naar droge locatie

08-10-2009 @ 10:32

MPF Volendam naar RAI in Amsterdam

Het Mega Piratenfestijn dat op zaterdag 24 oktober zou plaatsvinden in het Krasstadion in Volendam wijkt uit naar de RAI in Amsterdam. De datum blijft ongewijzigd. De reden voor de verplaatsing is dat de organisatie van het MPF de bezoekers een goed festival wil bieden zonder het risico op hinder door slecht weer. Aan dit besluit gaat een lange reeks van tegenslagen vooraf. Medeorganisator Jaap Buijs: “We hadden bovendien wel gehoopt op iets meer medewerking van de autoriteiten.

Het MPF Volendam zou eerst plaatsvinden op zaterdag 4 juli. “We waren al aan het bouwen op een terrein aan de Zeddeweg, het perceel dat we hadden gehuurd en waarvoor we groen licht hadden gekregen van de gemeente, toen er mensen van het waterleidingbedrijf langs kwamen”, vertelt Jaap Buijs. “Door ons terrein bleek een centrale waterleiding te lopen. Om daar een tent neer te zetten, was volgens het waterleidingbedrijf enorm risicovol. Het zou zo maar kunnen dat Volendam enige dagen zonder water kwam te zitten. Vervolgens zijn we naar het perceel ernaast gegaan, maar dat bleek een moeras te zijn. Daarna zijn we in overleg gegaan met de gemeente en hebben we vlak voor het festival besloten om het hele feest te verplaatsen naar de Purmer. Daar waren we al aan het bouwen, toen er plotseling een enorme storm op ons af kwam. Daarbij waaide de tent om. We denken dat er een enorme ijsklont door het zeil is geslagen, waardoor de wind grip op de tent heeft kunnen krijgen. Dat gebeurt wel vaker, zo is ons verteld. Gelukkig deden er zich daarbij geen persoonlijke ongevallen voor. Daarop moesten we het festival afgelasten.
Snel ging de organisatie op zoek naar een vervangende datum. Als eerste optie kwamen vrijdag 18 en zaterdag 19 september naar voren. Buijs: “Maar aangezien dat weekend ook de Dam tot Damloop zou plaatsvinden, kon de politie niet genoeg mensen vrij maken om een goed verloop van het festival te garanderen.” Opnieuw ging de organisatie in overleg met de gemeente. Aanvankelijk over het terrein van de amateurclub RKAV. Buijs: “Die zagen het helemaal zitten, maar ook dat werd afgekeurd omdat de autoriteiten van mening waren dat het terrein te slecht bereikbaar was voor de hulpdiensten.

Het krasstadion van FC Volendam kwam daarna als mogelijke locatie naar voren. Na flink wat overleg kreeg de organisatie het groene licht van de FC Volendam. Op 24 oktober zou het daar allemaal kunnen gebeuren, maar daarmee waren de tegenslagen nog lang niet ten einde. “Toen we de nieuwe locatie en datum bekend maakten aan het publiek bleken veel mensen zich zorgen te maken over het weer. Wat nu als het zou regenen of stormen? Hele terechte vragen, zo vonden wij. Dat in ogenschouw gekomen, zochten we contact met een groot tentverhuurbedrijf in München in Duitsland: Neptunus Tenten. We hadden namelijk gehoord dat die een tent hadden die exact even groot is als een stadion. En dat bleek ook zo te zijn. We zijn er speciaal naartoe gereden om het te zien. Dat was iets unieks geworden. Net als de Amsterdam Arena en het Gelredome zou het Krasstadion in Volendam voor één avond helemaal overdekt kunnen worden. Maar de gemeente gooide roet in het eten. Uit veiligheidsoverwegingen mochten we dan maar 4100 bezoekers toelaten. Aangezien we achtduizend kaarten verkocht hadden, was dat dus geen optie.

Na de zoveelste tegenslag zag de organisatie zich dus genoodzaakt om een andere locatie te zoeken. “We kwamen uit bij de RAI. We zijn woensdag 7 oktober met de directie van de RAI in conclaaf gegaan en zij hadden begrip voor onze problemen. Die dag hebben we het nog rond kunnen maken. We zijn blij dat we het feest nu naar Amsterdam kunnen verplaatsen. Ergens een tent neerzetten, is vergunningstechnisch niet meer mogelijk. We hadden het festival ook kunnen houden in het stadion, dan zonder een tent, maar als er zorgen bestaan over het weer, moeten wij als organisatie daar rekening mee houden. We willen het publiek tenslotte een zorgeloze en leuke avond uit bezorgen. Achteraf hadden we wel op wat meer medewerking van de autoriteiten gerekend.

Als gevolg van de verplaatsing zijn de tijden iets gewijzigd. De RAI is die dag geopend vanaf 17.00 uur. Het officiële programma begint om 18.30 uur. Rond 23.30 uur is het programma ten einde.

Het feest is nog niet uitverkocht. Naar aanleiding van de nieuwe locatie zijn er meer kaarten beschikbaar gekomen. Deze zijn verkrijgbaar bij de reguliere voorverkoopadressen (zie onder).

Voorverkoop
Kaarten à 22,50 euro zijn onder andere verkrijgbaar bij alle vestigingen van Music Store en Primera in de Benelux en bij Paylogic, tel: 0900-72956442, wwww.paylogic.nl. Tevens zijn kaarten verkrijgbaar via de site www.megapiratenfestijn.nl.

Programma
Jan Smit, 3J’s, Jan Keizer, Marianne Weber, Peter Beense, Monique Smit, Grad Damen, Alex, Jannes, René Schuurmans, René Karst, Thomas Berge, John De, Mooi Wark, Bouke, Frans Duijts, Helemaal Hollands, Piratentoppers, Harm Wolters, Jan en Zwaan, Jacques Herb, Martin Dams, Henk Pleket, Koos & Joke, Tips voor de Top en vele anderen.

In het kort
Datum: Zaterdag 24 oktober
RAI geopend: 17.00 uur
Aanvang: 18.30 uur
Einde: 23.30 uur

Meer info:
www.megapiratenfestijn.nl