ALEX KLAASEN WINT NEERLANDS HOOP CABARETPRIJS 2009

20-09-2009 @ 19:18

In De Kleine Komedie in Amsterdam heeft cabaretier Alex Klaasen 20 september de Neerlands Hoop Cabaretprijs in ontvangst genomen. De in Oirschot geboren cabaretier kreeg de prijs die bedoeld is voor veelbelovende theatermakers voor zijn solodebuut Eindelijk Alleen.

De jury roemde Klaasen in hoe hij  'Verbluffend goed (...) een groot aantal personages neerzet, met uiterst weinig hulpmiddelen. Een klein accessoire, een gebaar of een andere houding zijn genoeg om het volkomen geloofwaardig te maken'. Alex Klaasen verwierf ondermeer bekendheid van het cabaretteam van het tv-programma Kopspijkers en voor zijn rol in Gooise Vrouwen.
Ook sprak het juryrapport over Klaasens vermogen 'zich in te leven in de eenzaamheid van de mens, knap laverend tussen tragedie en komedie, brengt tegelijk ontroering en hilariteit teweeg'. Maar vooral het multitalent van de cabaretier charmeerde de jury: 'Klaasen kan ogenschijnlijk álles, maar is bovenal een fantastisch observator, acteur en zanger', aldus de cabaretjury.

De Belgische cabaretier Wim Helsen won de Poelifinario. De winnaars van vorig jaar, Maarten Van Roozendaal en Ronald Goedemondt, reikten de prijzen uit. Kees Prins hield de cabaretlezing en de presentatie was in handen van Wilfried de Jong.