Winnaars Marconi Awards 2009

16-09-2009 @ 18:55

WINNAAR BESTE ZENDER
Radio 538
De winnaar van de oeuvreprijs is dit jaar nauw verbonden met de winnaar in de categorie Beste zender. Vanaf de start in 1992 zijn Erik de Zwart en Lex Harding nauw verbonden aan de opkomst en het succes van dit station. De laatste jaren is Radio 538 weliswaar meerdere malen van eigenaar gewisseld en staan er andere radiomannen aan het roer, wat altijd is gebleven is een station met een uitgekiend muziekformat en een groep zorgvuldig gekozen jocks die de luisteraar dag en nacht voorzien van hits. Radio 538 perfectioneerde de combinatie muziek, marketing en programmering. De makers laten dagelijks horen exact te weten wat Nederland wil horen. Het is inmiddels geen nieuws meer als 538 in het luisteronderzoek als grootste uit de bus komt. Voor de markt is dat bijna een vast gegeven. Maar de jury erkent dit toch als een unieke prestatie. De grootste zijn in de concurrerende omgeving van de popradio is in onze ogen geen vanzelfsprekendheid. Hoewel de andere zenders dagelijks alles uit de kast halen om 538 van de troon te stoten, zit de koning van de Nederlandse radiomarkt rotsvast op de Hilversumse Koninginneweg.

WINNAAR AANSTORMEND TALENT
Annemieke Schollaardt (3FM/TROS)
Annemieke Schollaardt zegt over het dj-vak: “Maak het programma voor je luisteraars, geen inside-shit. Als je iedereen erbij betrekt ben je goed. En laat je passie horen!” De jury heeft gemerkt dat Annemieke ook een aanhanger is van de kreet: ‘Practice what you preach’ want als je naar haar programma's op 3FM luistert, weet je dat er iemand tegen je praat met kennis, passie en liefde voor muziek. Dat je haar niet kunt zien is dan ook het enige vervelende als je haar op de radio hoort…

WINNAAR BESTE PRESENTATOR
Edwin Evers (Radio 538)
De vakjury van de Marconi Awards heeft het afgelopen seizoen ronduit genoten van de nog altijd schuin omhoog gaande lijn in het werk van deze Obama van de ochtendradio. Met in alle belangrijke doelgroepen een marktaandeel om je vingers bij af te likken, weet Edwin Evers heel Nederland iedere dag weer te verrassen. Behalve zijn hilarische en immer onvoorspelbaar grappige imitaties, is het ook altijd weer de vraag welke originele invalshoek Evers kiest voor de diep-menselijke interviews die hij op een willekeurige ochtend uit zijn mouw lijkt te schudden. Dit veelzijdige multi talent mag tevens persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor de redding van typisch Nederlandse tradities, denk aan het inmiddels klassieke radiosportevenement Sjoeling wizzzzzzzzz ze Stars. Volgens de jury is Edwin zelf nóg beter dan zijn programma al is. Het verschil is merkbaar te horen wanneer hij niet op zijn plek kan zitten. Edwin Evers is van kop tot kont hét boegbeeld van de commerciële popradio.

WINNAAR BESTE PROGRAMMA

Top 40 (Radio 538)
De vakjury heeft gemeend de Top 40 als beste radioprogramma te eren. Het programma dat in 1965 is begonnen bij de toenmalige zeezender Radio Veronica heeft vele stormen doorstaan en is nog steeds een peiler in de programmering van Radio 538. Daarbij zorgt Jeroen Nieuwenhuize voor een speciale touch aan het programma. Dat de hitlijst nog steeds een brede belangstelling kent, blijkt uit het succesvolle hitdossierboek en de uitzending van het Top 40 hitdossier op Radio Veronica. Voorts gaat de Top 40 helemaal mee met z'n tijd getuige het feit dat downloads en airplay sinds enkele jaren meetellen in de samenstelling. Ten slotte moet ook interactieve website van de Top 40 geroemd worden, deze zorgt er mede voor dat de Top 40 nog vele jaren mee kan draaien in de wereld van multimediale concepten.

OEUVRE AWARD 2009
Erik de Zwart
Al ruim 30 jaar is Erik de Zwart een radioman ‘pur sang’. De radio werd dan wel uitgevonden door Guglielmo Marconi maar Erik de Zwart heeft het medium niet alleen sterk verbeterd maar ook een duidelijk en ontegenzeggelijk stempel gedrukt op de ontwikkeling van het Nederlandse radiolandschap. Vooral in de jaren 80 waren programma's als Bart en De Zwart, De Stemband en natuurlijk de Nederlandse Top 40 een begrip. Erik wist niet alleen miljoenen te boeien met deze programma’s maar was ook een voorbeeld voor jonge radiomakers. Het was de tijd van radiohelden die Erik al snel de naam ‘Mr. Radio’ opleverde. In 1992 is Erik één van de oprichters van Radio 538, het station dat hij later als algemeen directeur uitbouwde tot het grootste radio en jongerenmerk van Nederland. Met een tomeloze energie en inzet heeft hij bovendien gevochten voor erkenning en waardering van de commerciële radio in Nederland. Niet zelden vond hij de overheid op zijn pad waarbij hij niet alleen opkwam voor de stations waarin hijzelf participeerde maar ook het algemeen belang van de radio in het oog hield. Hierdoor heeft hij baanbrekend werk verricht voor de commerciële radio zoals we die tegenwoordig in Nederland kennen. Voor veel radiomakers is Erik ook een people manager en motivator die dj's beter kan maken. Vanaf september vorig jaar maakt hij ook zelf zijn rentree op de radio en is hij ieder weekend bij Radio Veronica te horen met het Top 40 Hitdossier. Bovendien duurt zijn oeuvre nog voort met Mobilaria/Tunin.fm waarbij radio met nieuwe technieken mobiel beluisterd kan worden. Volgens de jury een bewijs dat Erik de Zwart nog altijd dagelijks betrokken is bij de ontwikkeling van de radio en deze award komt dan ook eerder te vroeg dan te laat.

2008 winnaars:
Beste Zender: Q-music
Aanstormend Talent: Bart Arens
Beste Presentator: Rob Trip
Beste Programma: On the move
Oeuvre Award: Frits Spits

bron: http://www.marconiawards.nl/winnaars-2009