KINDEREN VOOR KINDEREN: editie #30: LACHEN IS GEZOND

25-08-2009 @ 12:00

Lachen is Gezond is de dertigste editie van het jaarlijks terugkerende muziekfestijn Kinderen voor Kinderen. Het album zal vanaf 10 september in de winkels liggen. Naast 12 nieuwe liedjes, die altijd aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen zelf, staan er natuurlijk weer de karaokeversies op, zodat iedereen mee kan zingen. De productie en de arrangementen zijn van Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, en Babette Labeij is als vanouds koordirigente en maakte de koorarrangementen.

De jubileumuitzending zal op zaterdag 7 november te zien zijn.

Op deze nieuwe CD vragen Sven en Nikki zich bijvoorbeeld af waarom volwassenen altijd maar weer willen weten wat je later wilt worden (Ik heb nog geen idee) en in Ouders gevraagd zingen Vivian, Wiet, Nadege en Sterre over de zoektocht naar een pleeggezin, omdat een kind het niet alleen kan en zichzelf niet kan opvoeden. In Mijn MSN hebben Shawnee en Jamie het over de vele vrienden die je kunt hebben op MSN, terwijl je je aan de andere kant heel alleen voelt, omdat je ook bedreigingen krijgt via Internet, die je met niemand kunt delen. Nooit meer kind snijdt het thema aan van kinderen die als eerste prioriteit het zoeken naar eten, een slaapplaats of veiligheid hebben en daarom nooit meer helemaal kind kunnen zijn (door Stephan en Noa) en Quinty en Philippine zingen over iemand die nooit nadenkt voordat ze wat roept (Flapuit).

01. Schoolreis (tekst: Lee Ann Vermeulen, muziek: Joos van Leeuwen)
02. Ik heb nog geen idee (tekst & muziek: Jochem Fluitsma & Eric van Tijn)
03. Lachen is gezond (tekst: Babette Labeij, muziek: Babette Labeij & Tobias Wolfensberger)
04. Elsje (tekst & muziek: Yildiz Gies)
05. Flapuit (tekst: Titia Leurs, muziek: Jan van Rooyen & Mike Schäperclaus)
06. Mijn MSN (tekst: Charlotte Lap, muziek: Adam Bar-Pereg & Dimitri Veltkamp)
07. Nooit meer kind (tekst: Anne-Marie Verbaan, muziek: Bas van den Heuvel)
08. Ik ben zo normaal (tekst & muziek: René Veenstra & Evert Abbing)
09. Monsterfeest (tekst: Nanda Roep, muziek: Stijn van der Loo)
10. Ouders gevraagd (tekst: Koos Meinderts, muziek: Babette Labeij & Dimitri Veltkamp)
11. Wereld van mijn dromen (tekst: Jan van Kempen & Charlotte Lap, muziek: Dimitri Veltkamp & Adam Bar-Pereg)
12. Kinderen voor Kinderen tune (tekst: Jack Gadellaa, muziek: Henk Westrus)
13. Sinterklaas wil dansen (tekst: Jasper Verheul, muziek: Jochem Fluitsma & Eric van Tijn)

Historie
Kinderen voor Kinderen is de grondlegger van groepjes zoals K3, Kus en Djumbo. Het begon allemaal met een televisie-uitzending vanuit ’t Spant in Bussum en een langspeelplaat, kortweg Kinderen voor Kinderen geheten. De eerste single (Waanzinnig Gedroomd) bestormde de hitlijsten en stond negen weken lang in de Top 40. Na die eerste lp volgden er nog 29 albums met daarop in totaal zo’n 400 liedjes. Die werden en worden geschreven door componisten en tekstschrijvers van naam, en gezongen door het Kinderen voor Kinderen koor. De liedjes van Kinderen voor Kinderen hebben veelal een maatschappelijke relevantie en snijden thema’s aan waar veel kinderen mee te maken hebben, zoals pesten, verhuizen en verliefd zijn. Ook het laatste album, Buiten Spelen, heeft in de Album top 100 gestaan. Het instituut Kinderen voor Kinderen heeft door de jaren heen vele prijzen gewonnen: een Gouden Harp, de Platen Publieksprijs, drie Edison’s en een Roos op het tv-festival in Montreux.

Als voorproefje op het nieuwe album is de single Lachen is Gezond gratis te downloaden via www.kinderenvoorkinderen.vara.nl . Ook kunnen kinderen hier het thema Lachen is Gezond in beeld brengen en er een clip bij maken. Verder kan er vanaf 24 augustus gestemd worden op het meest populaire Kinderen voor Kinderen liedje ooit.

VARA / Coast to Coast