Cesaria Evora – Kaapverdische diva op blote voeten – in Amsterdam

26-06-2009 @ 13:28

Op maandag 29 juni geeft CESARIA EVORA een exclusief seated concert in de nieuwe Rabozaal van de Melkweg in Amsterdam. Deze Kaapverdische legende won in 2004 een Grammy Award en is dé vertolker van de oorspronkelijke en traditionele morna en coladera. Met haar warme, doorleefde, maar vitale altstem weet zij de melodieuze, diepe en levenslustige nummers over te brengen als geen ander. Samen met haar stijlvolle bigband is Evora de derde artiest ooit die een concert geeft in de nieuwe Rabozaal. Dit zal ongetwijfeld op de enige echte Cesaria manier zijn, als ‘diva op blote voeten’.

Cesaria Evora: zang
Fernando José Andrade: piano
Joao José de Pina Alves: gitaar
Julian Corrales Subida: viool
Paulino Soares Vieira: cavaquinho
Jose Manuel Paris Neves: bas
Ademiro José Paris Miranda: percussie
Antero Julio Goncalves dos Santos: percussie
Domingo Antonio Gomes Fernandes: saxofoon

Het nieuwste album van Cesaria, Radio Mindelo (Lusafrica/Coast to Coast), is een verzameling van haar eerste opnames uit de vroege jaren ‘60. Ze is in de twintig en heeft dan al een indrukwekkende stem! De meeste opnames zijn afkomstig van Radio Barlavento, een station dat uitzond op de korte golf en een belangrijke rol speelde in het culturele leven van Mindelo (hoofdstad van het eiland São Vicente), midden jaren ‘50. De coladera’s die ze zingt vertegenwoordigden de nieuwe muziek en stonden bekend om hun bijtende kritiek op belangrijke sociale vraagstukken uit die tijd.
Op de CD staan naast Terezinha, toen een grote hit, nog veel prachtige coladera’s van Gregório Gonçalves, opgenomen tussen 1962 en 1964. Aan de morna kant koos Cesaria nieuwe, nauwelijks bekende liedjes als Belga, Oriundina, Frutu Proibido, het nog nooit eerder opgenomen Mar Azul en Cize, waarvan veel mensen denken dat het speciaal voor Cesaria gemaakt was, maar dat eigenlijk voor een andere Cesaria blijkt te zijn geschreven.
Radio Mindelo geeft je de kans om de stem van een jonge Cesaria te horen en gunt je een blik in de begin tijd van de carrière van deze grote artieste. De manier van uitdrukken is anders, maar Cesaria's stijl, haar kalmte en beminnelijkheid die haar vandaag de dag mede maken tot wie ze is, zijn dan al herkenbaar in haar prachtige stem en buitengewone persoonlijkheid.
(Lusafrica/Coast to Coast)