Huidige vergunningen FM-frequenties mogelijk met 6 jaar verlengd

23-06-2009 @ 14:10

De vergunningen voor een FM-frequentie voor commerciële stations worden met zes jaar verlengd. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) maakte dat dinsdag 23 juni bekend tijdens het Mediapark Jaarcongres in Hilversum.

Vergunninghouders betalen volgens hem voor de vergunning een 'marktconforme vergoeding'. Voorwaarde is wel dat ze de komende zes jaar ook uitzenden via de etherruimte voor digitale radio.
Ze zorgen er zo voor dat per 2015 digitale radio in zeker 80% van Nederland is te ontvangen. Wat betreft Heemskerk krijgt digitale radio hierdoor echt vorm, hij wil ook nieuwkomers de ruimte bieden. Jongerenzender FunX kan van hem nu ook buiten de grote steden gaan uitzenden en zal in 30 steden zijn te beluisteren.
De huidige frequenties voor commerciële radiostations, zowel landelijk als regionaal, zijn in 2003 verdeeld met een looptijd van acht jaar en drie maanden, tot september 2011. De Nederlandse overheid haalde daarmee alleen al bij de landelijke stations ruim €270 miljoen op. Voor commerciële landelijke radio waren negen kavels beschikbaar, vier ongeclausuleerd en vijf geclausuleerd. Bij de ongeclausuleerde kavels ging het erom welke stations het meeste geld boden, dit werden Noordzee FM (nu Q-Music), Sky Radio, Radio 538 en Yorin FM (werd later Caz en daarna Arrow Classic Rock en recent weer beschikbaar gekomen vanwege het failliet van Arrow) bleken te zijn.

De geclausuleerde kavels werden verdeeld door middel van een vergelijkende toets. In eerste instantie kwamen ID&T Radio (Slam FM) (nieuwe muziek), BNR Nieuwsradio (nieuws), Radio Veronica (oldies) en RTL FM (Nederlands, Europees product) als winnaars uit de bus. Voor het klassiek/jazz kavel was een extra verdelingsronde nodig die gewonnen werd door Arrow Jazz FM. De beslissing om RTL FM het kavel met Nederlands-Europees product in te laten vullen was van begin af aan omstreden. In 2006 besloot de overheid na heftige kritiek en meerdere rechtszaken om het kavel alsnog aan 100%NL te geven.
Het is nog onduidelijk wat de Tweede Kamer vindt van de plannen van staatssecretaris Heemskerk en eventueel kan het parlement de plannen nog dwarsbomen. Ook is het niet uitgesloten dat er radiostations een rechtszaak aan gaan spannen, bijvoorbeeld partijen die geen frequentie hebben gekregen.
bron: o.a. bnr, radio.nl