GEM is 5: GEM United

18-06-2009 @ 09:12

De Nederlandse groep GEM viert dit jaar haar vijf-jarig bestaan. Het eerste optreden uit de geschiedenis van de band was gelijk het voorprogramma van The Libertines in de Melkweg. Vijf jongens uit Utrecht die niet eens wisten wat een soundcheck was. En volgens de overlevering speelden ze het hoofdprogramma nog naar huis ook.

Debuutalbum ‘Tell Me What’s New’ wordt in slechts 4 dagen opgenomen. Met als resultaat een heerlijk eerlijk door-en-door rockalbum met de singles Tonight en Rise & Fall. Er wordt volop getourd door Nederland, maar ook Duitsland. De vele avonturen onderweg door het grote Duitsland was een inspiratie voor album nummer 2: Escapades (2006) met onder andere Good To Know You en The Subterranean Parade.

In 2008 komt het derde album van GEM uit, getiteld NEW. Een zeer toepasselijke titel aangezien het het eerste visitekaartje van de band is in de nieuwe (huidige) bezetting. Opgenomen door Greg Haver in Riga, is NEW het meest succesvolle album van de band tot nu toe, met maar liefst vier singles erop. Look, Blisters, She Said Oh Oh Oh I Said Yeah Yeah Yeah en de nieuwe single Gimme.

GEM speelt in alle clubs van het land en doet menig festival aan, waaronder Oerol en Lowlands. De band met frontman Maurits Westerik sleept twee nominaties in de wacht bij de 3FM Awards (Best Rock, Best Alternative) en speelt de zaal plat in de live-uitzending op Nederland 3. GEM speelde door de jaren heen met oa Editors, Arctic Monkeys en Mando Diao en eind deze maand is GEM de support act van Krezip tijdens hun twee afscheidsconcerten in de Heineken Music Hall.
Tot zover vijf jaar GEM in vogelvlucht. Om het vijfjarig bestaan van de band te vieren komt er een mooie 4CD-verzamelaar uit met daarop het complete werk van GEM. Naast de drie studio-albums bevat GEM United een vierde CD met daarop b-kantjes, akoestische versies en het nog nooit eerder uitgebrachte nummer Rats. En is er dan geen feestje? Jazeker, op 4 december viert de band haar vijfjarig bestaan in de Tivoli in hun eigen stadje Utrecht.

GEM United ligt vrijdag 26 juni in de winkels.
http://gemunited.com/

English info:
GEM proudly presents: GIMME
GimmeGEM have a new single out. GIMME is the fourth single from ‘NEW’. The track will also be included on the upcoming box set: United. But more on that later.

GEM will perform live on the air:
June 26: Giel Live On Radio 3FM.
June 27: Tros Muziek Cafe Live on Radio 2

On June 26 & 27, GEM will also be support Krezip on their two farewell shows at the Heineken Music Hall in Amsterdam.