NOORWEGEN FOCUSLAND EUROSONIC NOORDERSLAG 2010

09-06-2009 @ 13:51

Tijdens de komende editie van EuroSonic Noorderslag staat Noorwegen centraal. Het driedaagse evenement, dat bestaat uit een conferentie en showcase festival, vindt plaats van 14 tot en met 16 januari in de binnenstad van Groningen en verwacht 2.500 professionals uit de Europese muzieksector en optredens van meer dan 250 artiesten. Tijdens de conferentie wordt er uitgebreid ingegaan op de handelsrelaties en de muziekindustrie van Noorwegen terwijl er op het festival een staalkaart van de Noorse muziek wordt geprogrammeerd. In samenwerking met het Noorse radiostation NRK P3 en Music Export Norway, wordt de Noorse focus van EuroSonic Noorderslag officiëel gepresenteerd tijdens het Øya Festival in Oslo op 14 augustus.

De afgelopen jaren breken steeds vaker Noorse acts door op internationaal niveau. Onder de meest recente successen scharen zich Ida Maria, die met haar rockmuziek een veelbelovende plaats binnen de Engelse hitlijsten bemachtigde en het rapduo Madcon, dat met hun single Beggin’ goed was voor een notering in de Amerikaanse Billboard hitlijst. Ook binnen andere muziekstijlen kent Noorwegen een grote verscheidenheid aan artiesten de buiten de landsgrenzen treden, variërend van de electronische muziek van Casiokids en Lindstrøm, de metal van The likes of Mayhem en Immortal tot de disco rock van Datarock en de experimentele jazzmuziek van de tienkoppige band Jaga Jazzist.

Noorwegen staat al sinds de begindagen van EuroSonic garant voor een grote dosis muzikaal talent. De samenwerkingen met het radiostation NRK P3, Music Export Norway en de Noorse festivals zijn altijd erg vruchtbaar en hebben er onder andere toe geleid dat er meerdere Noorse artiesten succesvol binnen ons uitwisselingsproject voor talent (ETEP) hebben gecirculeerd. Reden genoeg om uit te kijken naar de focus op Noorwegen!” zegt creatief directeur van EuroSonic Noorderslag Peter Smidt.

www.eurosonic-noorderslag.nl