13e Delft Chamber Music Festival van 31 juli t/m 9 augustus

07-06-2009 @ 13:45

Van 31 juli t/m 9 augustus vindt de dertiende editie van het Delft Chamber Music Festival plaats.

Artistiek directeur Liza Ferschtman heeft als thema “Oorlog en vrede...” gekozen. Zoals Ferschtman het in het voorwoord van het bijgaande programma uitlegt: “Deze twee uitersten vatten op een of andere manier samen wat een mens zijn hele leven bezig kan houden. Maar niet alleen als een aan politiek ontsprongen strijdtoneel: de mens kan zo’n sterke innerlijke strijd ervaren dat daar geen enkel wapen aan te pas hoeft te komen. Van alle kanten wordt dit dramatische thema van het Delft Chamber Music Festival 2009 belicht: van het lichtvoetig wel en wee tussen geliefden – al dan niet in huwelijksverband – tot entartete muziek van rond WOII, van gebrachte offers tot regelrecht verzet, van Napoleon-verering tot machtsverwerping.

Rondom het thema groepeerde Ferschtman uiteenlopende composities in subthema’s zoals “Vrede”, “Ballingschap en offers”, “De Sovjetmacht”, “Innerlijke strijd” en “Entartete muziek”. Dit allemaal wordt uitgevoerd door musici als Elisabeth Leonskaja, Roger Vignoles, Dmitry Sitkovsky, het Aviv Quartet, André Morsch, Enrico Pace en vele anderen. Voor het eerst in het bestaan van het Delft Chamber Music Festival staat er oude muziek op het programma, uitgevoerd door blokfluitist Erik Bosgraaf en zijn ensemble. Een nieuw geluid wordt ook gebracht door Shura Lipovsky die Jiddisje liederen zingt. En op veler verzoek geven ook Ferschtmans ouders Dmitri Ferschtman en Mila Baslawskaja dit jaar acte de présence op het podium.

Zichzelf bewezen festival-onderdelen staan ook dit jaar weer in de planning: het Cocktailconcert heet “War and Peace at the Movies”, waarbij de live muziek wordt ondersteund door filmbeelden. De gratis concerten zaten vorig jaar weer stampvol, dus ook die zijn terug: het Opmaatconcert op de openingsdag, en maar liefst twee lunchconcerten op de woensdag - het eerste door Amber Docters van Leeuwen, winnares van het Nationaal Celloconcours 2008, en het tweede door violiste Rosanne Philippens, winnares van het Oskar Back Concours 2009.

Naast alle muziek is dit jaar nieuw dat plaatsen voor het eerst zijn geplaceerd. Dat heeft als groot voordeel dat het publiek niet iedere avond in de rij hoeft te staan om een mooi plekje te bemachtigen!

website: http://www.delftmusicfestival.nl/
 
Het opmaatconcert op 31.jul.09 om 16.00u. is gratis