Zilveren Nipkowschijf 2009 is toegekend aan KRO-comedyserie 't Vrije Schaep

14-05-2009 @ 20:46

De Zilveren Nipkowschijf van de radio- en tv-critici is dit jaar toegekend aan de KRO-comedyserie 't Vrije Schaep. Het programma is volgens de jury een toonbeeld van het samengaan van muziek en drama, met een verrassend script en uitnemende acteerprestaties. 't Vrije Schaep kan op verschillende niveaus worden bekeken: van toegankelijk amusement, tot een briljant laveren tussen vorm en inhoud.

Wat is de Zilveren Nipkowschijf?
De Zilveren Nipkowschijf is de beste recensie voor een tv-programma. Het is een televisieprijs die sinds 1961 door televisierecensenten van dagbladen en tijdschriften wordt uitgereikt aan het volgens hen beste televisieprogramma van het afgelopen jaar. Met deze oudste televisieprijs willen de juryleden de kwaliteit van televisieprogramma’s bevorderen.
Hans Keller (de Volkskrant), Henk Schaafsma (NRC Handelsblad) en Han G. Hoekstra (Parool) namen het initiatief toen het Prins Bernard-fonds in 1960 de uitreiking van haar speciale jaarlijkse televisieprijs staakte. Veertien jaar later brachten zij de uitreiking onder in een stichting.

De bestuursleden van deze stichting komen nog steeds uit de journalistieke hoek. De gezamenlijke jury kiest een nieuw bestuurslid uit haar midden. Volgens een vast roulatieschema treedt er elk jaar een bestuurslid af. Dat mag zich meteen herkiesbaar stellen.
www.nipkowschijf.nl

Over de Nipkowschijf
De Nipkowschijf is de roepnaam voor de onderscheidingen die de Nederlandse mediajournalisten jaarlijks uitreiken aan de beste tv-programma's, radio-uitzendingen en multimediale prestaties van het afgelopen seizoen. Voluit gaat het om de Nipkowschijf (tv), de Reissmicrofoon (radio) en de Prichettprijs (multimediaal). Desgewenst kan de jury bovendien Ereprijzen voor een geheel oeuvre en eervolle vermeldingen toekennen. De jury staat open voor iedereen die zich mediajournalist kan noemen. De stichting Nipkow werkt, traditiegetrouw, zonder nominaties. Het Nipkow-juryberaad heeft plaatsgevonden op donderdagmiddag 14 mei 2009. De uitreiking vindt plaats op donderdag 14 juni in Studio Plantage in Amsterdam, nadere gegevens volgen.