Cuby & The Blizzards terug met een nieuwe studio-album

14-04-2009 @ 22:27

Cats Lost heet het gloednieuwe album van Cuby + Blizzards. Een album die in sfeer en emotie doet denken aan legendarische voorgangers als Desolation (1966) en Groeten Uit Grollo (1967). Maar Harry ’Cuby’ Muskee slaat tekstueel een brug naar het heden. ”Ik schrijf over contemporaine dingen, niet meer alleen over de delta.

Het is alweer elf jaar geleden dat het voorlaatste studio-album van Cuby + Blizzards verscheen. Na Dancing Bear (1998) was er weliswaar nog Boom Boom Bang (2003), maar die schijf was een thematisch eerbetoon aan John Lee Hooker. Muskee: ”Het was nooit de bedoeling dat Cats Lost zo lang op zich zou laten wachten. Maar ik wilde per se dat Daniël Lohues de plaat zou produceren. Het bleek nogal lastig om de agenda’s op elkaar af te stemmen.
Muskee en Lohues behoren tot dezelfde muzikale familie. Ondanks hun leeftijdsverschil – Harry is nu 67, Daniël 38 – voelen de beide Drenten elkaar voortreffelijk aan. ”Daniël is mijn zelfverklaarde neef”, zegt Muskee. ”Hij heeft zijn huiswerk gedaan en is begonnen bij de basis: Woody Guthrie, Robert Johnson, Bob Dylan. Daarna pas Beatles en Stones. Het is goed werken met hem. Hij heeft een frisse kijk op de zaak."

De hoesfoto is een soort eerbetoon. Maar dan juist aan Muskee zélf. Niemand minder dan Anton Corbijn, die naast U2 en Coldplay bijvoorbeeld ooit David Bowie, Captain Beefheart en Miles Davis voor de lens had, reisde daarvoor naar Grolloo. Corbijn posteerde Muskee en zijn band in het open veld. We zien de zanger op de rug, met zijn capuchon over de pet getrokken. ”Heel schraal, heel eenzaam. Ik lijk een soort landmark, een standbeeld, in het landschap. Dat is precies het gevoel van Cats Lost.”

Bluesmuzikanten stoppen niet bij de pensioengerechtigde leeftijd, of die nu wel of niet wordt verhoogd naar 67 jaar. “Ik sta al 47 jaar op de planken, en nog steeds met enorm veel plezier. De muziek heeft me veel moois gebracht. Natuurlijk is er in al die jaren ook veel mis gegaan; ik had veel rijker kunnen zijn. Maar dat is, zoals ze in Drenthe zeggen, een koe in de kont kieken.

Cats Lost’ wordt op dinsdag 28 april gepresenteerd in Wijnboerderij Streuer, te Grolloo.