Roosbeef winnaar van De Eerste Prijs 2009

08-04-2009 @ 22:44

Roosbeef is de winnaar van De Eerste Prijs 2009. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Amsterdamse Theater Bellevue ontving Roos Rebergen uit handen van juryvoorzitter Hans van Willigenburg de prijzen: een beurs van €15.000 en een replica van het door Yvonne Kracht ontworpen beeld.

De Eerste Prijs, mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds, is de opvolger van de British American Tobacco Prijs en de Pall Mall Exportprijs. Het doel van de prijs is de ontwikkeling van jonge, talentvolle artiesten te bevorderen. De Eerste Prijs wordt uitgereikt aan Nederlands talent op het gebied van licht eigentijds amusement, uitgezonderd film, toneel en jeugdtheater. De jury van De Eerste Prijs 2009 bestaat uit Martine Bijl, Merijn Henfling, Ron Peereboom Voller, Simone de Waard en voorzitter Hans van Willigenburg.

Het juryrapport: "Roosbeef is Roos Rebergen, een muzikale dichter met een opmerkelijk stemgeluid, door haar band voortreffelijk ingebed in stilistische arrangementen. Maar welke plaats geef je het in de Nederlandse popcultuur? Is het kleinkunst, is het Nederlandstalige popmuziek? Het heeft zeker iets van beide maar het is vooral origineel en gaat, wat haar teksten betreft, veel verder dan de gemiddelde Nederlandse poptekst. Ze zoekt niet naar rijmwoorden maar verwoordt haar belevingswereld en die van haar generatie in sterke observaties die doel treffen. En kwetsbaar durft ze te zijn. Bijvoorbeeld in de manier waarop zij zingt over de missie naar Afghanistan in 'Jongen gaat het leger in'. Maar ook in wat haar zelf gevormd heeft in 'Boerderij'. Niet in het minst ook door de inbreng van producers Tjeerd Bomhof en Tom Pinters ontstaat hier een heel eigen en herkenbaar geluid: Roosbeef! Haar observeren en het vermogen dat om te zetten in aansprekende, zeer eigentijdse popmuziek doet het beste verwachten voor de komende jaren. De jury heeft daar veel vertrouwen in en hoopt, door haar De Eerste Prijs toe te kennen, daar aan te kunnen bijdragen."

Eerdere winnaars van deze bekendste prijs op het gebied van kleinkunst in Nederland zijn onder anderen Wouter Hamel, Wende Snijders, de Ashton Brothers, Alex Klaasen en Martine Sandifort, Marc-Marie Huijbregts, Thomas Acda, Trijntje Oosterhuis, Comedytrain, Vera Mann, Hans Liberg, Karin Bloemen en Purper.

SNS REAAL Fonds maakt ondernemende initiatieven in cultuur, cultuureducatie en wetenschap mogelijk. Daarnaast ondersteunt SNS REAAL Fonds vernieuwende projecten van kunstenaars en brengt het door educatieve projecten jongeren in contact met kunst en cultuur.

Roosbeef
bracht bij Excelsior Recordings het debuutalbum 'Ze Willen Wel Je Hond Aaien, Maar Niet Met Je Praten' uit.

www.DeEerstePrijs.nl ,
www.roosbeef.nl,
www.excelsior-recordings.com ,
www.snsreaalfonds.nl