Minister Plasterk aanwezig op EuroSonic Noorderslag Conferentie

13-01-2009 @ 17:25

Op zaterdag 17 januari is Minister Plasterk aanwezig bij de bekendmaking van de exportcijfers van de Nederlandse popmuziek en de lancering van het ambitieuze internationale muziekmanagersprogramma: MusicXport Plus. Tevens ontvangt de minister een rapport naar de gevolgen van digitale distributie in muziek, films en games.

Exportcijfers Nederlandse Popmuziek
De export van Nederlandse muziek is al een aantal jaar goed te noemen en doet niet onder voor andere Europese landen. Op het gebied van dance behoort Nederland zelfs tot de absolute top met artiesten als Tiësto, Ferry Corsten en Armin van Buuren. Tijdens EuroSonic Noorderslag wordt het jaarlijkse onderzoek van Perfect & More, in opdracht van Buma Cultuur, naar de exportwaarde van de Nederlandse Popmuziek gepresenteerd.

MusicXport Plus
MusicXport Plus is een vierjarig programma, gericht op het internationaal scholen en expertise laten opdoen van talentvolle Nederlandse muziekmanagers. Doel is de momenteel bloeiende Nederlandse popscene binnen enkele jaren in nog veel sterkere mate dan nu het geval is de grens over te helpen, op weg naar ook een succesvolle internationale carrière, middels de inzet van enige tientallen nieuwe, internationaal gepokt en gemazelde ‘artist managers’ van eigen bodem. Na de officiële lancering van MusicXport Plus door Minister Plasterk worden de eerste delegaties managementtalenten bekend gemaakt die in het programma zullen gaan meedraaien. Deze delegaties zullen o.a. in maart a.s. de conventies ILMC (Londen, UK) en SXSW (Austin, Texas, USA) gaan bezoeken. MusicXport Plus is een nieuw onderdeel van MusicXport.nl, het samenwerkingsverband van Muziek Centrum Nederland en Buma Cultuur en wordt mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de Ministeries van OC&W en Economische Zaken.

Ups & downs: digitale distributie in muziek, films en games
Tijdens EuroSonic Noorderslag worden de resultaten van een onderzoek naar de economische en culturele invloeden van digitale distributie in muziek, films en games gepresenteerd. Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Prof. dr. Paul Rutten (TNO*ICT en Universiteit Leiden) en dr. Joost Poort (SEO economic research, Universiteit van Amsterdam), zal worden overhandigd aan Minister Plasterk.