Ede Staal nummer één in Top Honderd van het Noorden

02-01-2009 @ 12:45

De legendarische Groningse zanger Ede Staal (1941-1986) is de glorieuze #1 in de eerste Top 100 van het Noorden. "Het het nog nooit zo donker west" kreeg veruit de meeste stemmen van de lezers van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Beide kranten organiseerden de verkiezing naar aanleiding van tienjarig bestaan van de top 2000. De Top 100 van het Noorden is uitgezonden op Waterstad FM.

In de top 10 zorgen verder Skik, De Kast, Daniël Lohues en Cuby & the Blizzards voor de noordelijke inbreng. Ze staan temidden van klassiekers als "Bohemian rhapsody" van Queen, Hotel California van the Eagles en Child in time van Deep purple, die sinds jaar en dag ook in de hoogste regionen van de top 2000 zijn terug te vinden. In totaal hebben 13 noordelijke artiesten een plaatsje verworven tussen de populairste honderd liedjes in het Noorden.

Vorig jaar steunde deze krant de kandidatuur van Ede Staal voor een positie in de Top 2000. Ondanks zijn grote populariteit had hij nog nooit in die lijst gestaan. Drie artikelen bleken voldoende voor een hausse aan inzendingen. Naar verluidt zou Staals Het het nog nooit zo donker west de traditionele nummer één Queen van de troon stoten. Dat was aanleiding voor zendercoördinator Kees Toering van Radio 2, dat de top 2000 uitzendt, Ede Staal te schrappen. "Het is niet de bedoeling nummers, die – met alle respect – niemand buiten het Noorden kent, zo te pushen", zei hij bij die gelegenheid.

Top Tien:
01 Ede Staal - Het Het nog Nooit zo Donker West 
02 Eagles- Hotel California 
03 Skik - Op Fietse
04 Queen - Bohemian Rhapsody 
05 Deep Purple - Child in Time 
06 Daniel Lohues - Laot Mij Mar Lopen
07 Boudewijn de Groot - Avond
08 De Kast - In Nije Dei
09 Cuby and the Blizzards - Window of My Eyes
10 AC/DC - Whole Lotta Rosie

website Ede Staal

website Waterstad FM