Winnaars European Border Breaker Awards 2009 (EBBAs) bekend

18-12-2008 @ 08:18

De winnaars van de European Border Breakers Awards 2009 zijn bekend. Zij zullen hun award overhandigd krijgen tijdens een award show op donderdag 15 januari in de Oosterpoort te Groningen op de openingsavond van EuroSonic Noorderslag. De show wordt gepresenteerd door Jools Holland in aanwezigheid van Jan Figel, de Europese Commissaris voor Educatie, Jeugd en Sport en zal in heel Europa op televisie worden uitgezonden. De kaartverkoop voor de show is intussen van start gegaan via de kanalen van Ticketservice.

Met de awards wil de Europese Commissie en de European Broadcasting Union (EBU) artiesten belonen die met hun debuutalbum succesvol waren in Europa, buiten de eigen landsgrenzen. Tegelijk willen de prijzen de rijkdom en diversiteit van Europese muziek, en haar bijdrage aan creativiteit en innovatie, voor het voetlicht brengen.

De winnaars van een European Border Breakers Award 2009 zijn:

Adele (UK) - “19”
Alphabeat (DK) – “Alphabeat
AaRON (FR) – “Artificial Animals Riding on Neverland”
Cinema Bizarre (DE) – “Final Attraction”
The Dø (FR) – “A Mouthfull”
Kraak & Smaak (NL)– “Boogie Angst”
Ida Corr (DK) – “One”
Lykke Li (SE) – “Youth Novels”
The Script (IRL) – “The Script
The Ting Tings (UK) – “We Started Nothing”

De awards show wordt opgenomen door de NOS televisie en uitgezonden op Nederland 3 op zaterdag 17 januari vanaf 20.15h. Via distributie door de EBU zal het programma in heel Europa te zien zijn en op radio worden uitgezonden.

Tijdens de show zullen verschillende winnaars live optreden waaronder AaRON, Cinema Bizarre, Kraak & Smaak, Ida Corr, Lykke Li, special guest Gabriel Rios en Jools Holland & his Rhythm and Blues Orchestra. Kaarten voor de show kosten 15,- euro (excl. service kosten) en zijn verkrijgbaar via Ticketservice Via de grotere postkantoren, de 100 grote Free Record Shops, VVV's en GWK's, 0900 300 1250 (45 ct.p.m.), www.ticketservice.nl, de bekende voorverkoopadressen, kassa Oosterpoort, Plato.

Eerdere winnaars van een European Border Breaker Award zijn o.m. Carla Bruni, Tokio Hotel, Damien Rice, The Thrills, Gabriel Rios, The Fratellis, Basshunter, Dolores O’ Riordan en vele anderen.

Dit jaar is de zesde editie van de European Border Breaker Awards, waarmee de Europese Commissie – in nauwe samenwerking met de Europese muziekindustrie – de creatieve rijkdom en diversiteit van de Europese muziek wil promoten.

De awards worden ondersteund door het EU Culture Programme dat tevens de European Union Contemporary Architecture Prize, de European Union Prize for Cultural Heritage en de aanstaande European Union Prize for Literature onder haar hoede heeft.

De European Border Breaker Awards benadrukken de noodzaak om de Europese markt open te breken voor Europese creativiteit en om de mobiliteit van artiesten en hun werk binnen Europa en daarbuiten te bevorderen. De awards eren die debuterende artiesten, groepen, platenmaatschappijen, componisten en tekstschrijvers die succesvol publiek bereiken buiten hun eigen territorium.

De winnaars worden geselecteerd op basis van statistieken van de Billboard Information Group en de European Broadcasting Union waarbij volgende criteria gelden:

- Het betreft een debuut album van een artiest of groep uit een land dat deelneemt aan het EU Culture Programme
- Verkopen in EU lidstaten buiten het oorspronkelijke land van release.
- Verkopen van het afgelopen jaar (tussen September 2007 en 31 Augustus 2008)
- Ervaring met tours in het buitenland en de mogelijkheid om live op te treden
- Radio airplay op EBU radio stations.