Winnaars Edison Jazz/World 2008 bekend

12-11-2008 @ 22:20

Hilversum, 12 november 2008 - Vandaag heeft de Edison Stichting de winnaars bekend gemaakt van de Edison Jazz/World 2008. Winnaars zijn Benjamin Herman, Brad Mehldau Trio, Trijntje Oosterhuis, Gé Reinders, Mahavishnu Orchestra en Ben Webster. De Edisons Jazz/World 2008 worden op 28 november 2008 in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven uitgereikt.

Winnaars:
Jazz Nationaal:  
Benjamin Herman - Campert
Herman is een alleskunner maar wel eentje die altijd en in elke hoedanigheid exact de juiste snaar weet te raken.

Jazz Internationaal:
Brad Mehldau Trio - Brad Mehldau Trio Live
Pianist Brad Mehldau is in de studio een grootheid, maar komt volgens kenners pas tot leven op het podium. Intens, sprankelend maar vooral zo raak.

Jazz Vocaal:
Trijntje Oosterhuis - Who’ll Speak For Love
Ze interpreteert het werk van Burt Bacharach op een volstrekt authentieke manier die zelfs de grootmeester Bacharach zelf verbaasde. Pak daarbij de collectieve kracht van dirigent/arrangeur Vince Mendoza, arrangeur Patrick Williams en natuurlijk het Metropole Orkest. Kortom: een hele terechte winnaar.

World Music:
Gé Reinders - Blaos mich ’t landj door
Gé Reinders verdient deze Edison terecht omdat hij met dit album laat zien dat het Harmonie-orkest nog steeds springlevend is en een plaats verdient in de Nederlandse muziekcultuur. Het is daarmee meteen een onderdeel van de wereldmuziek.

Bijzondere uitgave:
Ben Webster - DigBen!
Jazz/World: De 8 cd tellende box DigBen! is een waar feest voor de echte liefhebbers van deze saxofonist. De box werd met de grootst mogelijke aandacht voor detail samengesteld en bevat bijdragen van grootheden als Dexter Gordon, Teddy Wilson en Buck Clayton.

DVD Jazz/World:
Mahavishnu Orchestra - Live at Montreux ’84 / ‘74
De eerste versie van deze groep toerde vanaf 1974, in 1983 formeerde John McLaughlin de groep opnieuw. Beiden bezettingen zijn te zien op de dvd Live At Montreux waarop McLaughlin van begin tot einde zijn meesterschap tentoon weet te spreiden.

Uitreiking
Op vrijdag 28 november vindt de uitreiking plaats in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Diverse winnaars treden samen op met het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza. Na de pauze zal het orkest oeuvreprijswinnaar Al Jarreau begeleiden. Kaarten voor het evenement zijn reeds uitverkocht. Radio 6 zal uitgebreid aandacht aan het evenement besteden.

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.