Jerney Kaagman neemt afscheid van Buma Cultuur

12-11-2008 @ 17:10

Jerney Kaagman heeft te kennen gegeven per 1 maart 2009 te stoppen met haar werkzaamheden als directeur van Buma Cultuur. Als reden voor het neerleggen van haar functie geeft zij aan meer tijd te willen besteden aan haar privéleven.
Jerney Kaagman rondt haar werkzaamheden komend voorjaar af met een aantal evenementen die Buma Cultuur organiseert, zoals EuroSonic Noorderslag, de Dag van de Nederlandse Jazz, de Midem in Cannes en het Buma Harpen Gala.
Helemaal niets meer doen kan Kaagman zich niet goed voorstellen, daarom houdt zij zich beschikbaar voor incidentele leuke dingen, zo lang deze maar niet lijken op een baan van 60 uur in de week.

Kaagman vindt de tijd rijp om het stokje door te geven aan iemand van een jongere generatie. Samen met Buma Cultuur en Buma zal zij zich beijveren om een geschikte opvolger te vinden. Kaagman, die de functie van directeur sinds 2000 bekleedt, laat een goed geoliede organisatie achter.

Jerney Kaagman maakte in de jaren '70 en '80 als zangeres van de popgroep Earth and Fire meer dan twintig hits. Ze bleef nadien actief in de popmuziek als initiator en voorzitter van de vakbond voor muzikanten, de BV Pop. Daar dankt zij ook haar bijnaam aan: moeder van de Nederlandse popmuziek.
In de jaren '90 werkte ze als PR-manager van Radio Noordzee, waar voornamelijk popmuziek van Nederlandse bodem te horen was. In 2000 werd Kaagman directeur van de Stichting Conamus (het huidige Buma Cultuur), waar ze al eerder 9 jaar als bestuurslid bij betrokken was. Daarnaast maakte ze vier seizoenen deel uit van de jury van het veelbesproken en uiterst succesvolle tv-programma Idols, waarin jong talent werd gezocht.

Buma Cultuur zet zich in voor muziek van Nederlandse bodem. Opgericht en ondersteund door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma, initieert Buma Cultuur projecten en initiatieven in Nederland en daarbuiten die Nederlands muziekauteursrecht ten goede komen. Buma Cultuur bestrijkt het hele spectrum aan genres van Nederlandse muziek: van rock en pop tot dance, jazz, cabaret en hedendaags klassieke muziek.

Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma, zegt het vertrek van Jerney Kaagman te betreuren omdat Buma Cultuur en Jerney uitstekend bij elkaar pasten, maar respecteert haar beslissing.
Cees Vervoord: “Jerney heeft Buma Cultuur op de kaart gezet en daar zijn wij blij mee”.