film THE LAST DAYS OF SHISHMAREF in de prijzen

11-11-2008 @ 15:16

De film THE LAST DAYS OF SHISHMAREF van regisseur Jan Louter heeft tijdens het AFI FEST 2008 in Los Angeles de Special Mention Jury Award gewonnen in de categorie: International Feature Documentary. Het AFI FEST is het prestigieuze filmfestival van het American Film Institute in Hollywood. In de film wordt aan de hand van drie Inupiaq (Eskimo) families het naderende einde van een eeuwenlange traditionele levenswijze op het eiland Sarichef in het noorden van Alaska verbeeld. Tegelijkertijd toont de film dat er een veel grotere dreiging boven het hoofd van de Inupiaq gemeenschap hangt: door de verandering van het klimaat is hun eiland namelijk binnen tien jaar door de oceaan verzwolgen. Niet voor niets noemde Al Gore de bewoners van Shishmaref de eerste klimaatvluchtelingen op aarde. Toch is de film ondanks de alarmerende situatie geen politiek pamflet. THE LAST DAYS OF SHISHMAREF is een film over identiteit, vergankelijkheid en het botsen van verschillende tijdperken en culturen.

De Nederlandse première van THE LAST DAYS OF SHISHMAREF was op 27 september tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Vanaf 9 oktober draait de film landelijk in de bioscoop.

Het project THE LAST DAYS OF SHISHMAREF manifesteert zich in diverse elkaar aanvullende en versterkende media: een boek en tentoonstelling met fotografie van Dana Lixenberg en filmbeelden van cameraman Melle van Essen en regisseur Jan Louter (vanaf 9 november in LPII/Las Palmas i.s.m. het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam) en een website www.thelastdaysofshishmaref.nl      

THE LAST DAYS OF SHISHMAREF is een produktie van Miroir Film, gecoproduceerd door LLiNK en gedistribueerd door Cinemien.

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel dit artikel op: