CANON VAN DE NEDERLANDSE POPMUZIEK: DE STEMMING IS GEOPEND!

11-10-2008 @ 16:11

Wie of wat mag er niet ontbreken in de Canon van de Nederlandse Popmuziek? Peter Koelewijn met Kom Van Dat Dak Af, de Palingsound, The Dutch Mountains van the Nits, gitaargod Jan Akkerman, de dood van Herman Brood, of Tiësto als nummer 1 van de wereld?
De stembussen zijn geopend! Op de website www.50jaarnederpop.nl kan men nu stemmen op zijn/haar favoriete canononderdelen en mee beslissen wat de 50 belangrijkste gebeurtenissen in 50 jaar Nederpop zijn. En wat uiteindelijk hét moment in een halve eeuw Nederpop zal worden.
We staan dit jaar uitgebreid stil bij het feit dat 50 jaar geleden de popmuziek in ons land begon met de release van de single "Rock Little Baby Of Mine" van The Tielman Brothers. Het hele jaar wordt dit al gevierd, onder andere met een vier uur durend televisieprogramma De Nacht van de Nederpop, een groot live-evenement in de Heineken Music Hall, een 50 jaar Nederpopweek op Radio 2 en gisteravond nog met de 50 Jaar Nederpopquiz op Nederland 3.
Het jubileumjaar wordt afgesloten met de presentatie van de Canon van de Nederlandse Popmuziek, waarvoor het publiek nu kan stemmen. Op dit moment telt de stemlijst zestig vensters, samengesteld door popkenners en het publiek, dat hier het hele jaar via de site 50jaarnederpop.nl suggesties heeft gedaan. De 60 vensters moeten nu worden teruggebracht naar 50. Vijftig gebeurtenissen die het verhaal van de Nederpop vertellen. De stemming is tot en met 24 november geopend. De definitieve canon zal begin 2009 gepresenteerd worden tijdens het Noorderslag festival in Groningen.

50 JAAR NEDERPOP LIVE

Heb je het 50 jaar Nederpop Live evenement in de Heineken Music Hall gemist? Een kleine troostprijs: op 11 oktober zal de VPRO een drie uur durende registratie uitzenden van het hele concert. 23.05 uur, Nederland 3.
website: www.50jaarnederpop.nl.

De canon en 50 Jaar Nederpop is een initiatief van Buma Cultuur, Beeld En Geluid, Catch A Fire LTD, Muziek Centrum Nederland en OOR, en wordt mede mogelijk gemaakt door SNS Reaal.