2000ste Alarmschijf

23-08-2008 @ 17:18

Komende week is Keane met "Spiralling" (30-08-2008) de 2000ste Alarmschijf.
het verhaal erachter:

In navolging van radiostations uit Engeland en Amerika start de zeezender Radio Veronica in de week van 1 november 1969 met een single van de week/pick of the week, die ze de Alarmschijf noemen.
Hieraan voorafgaand kozen de DJ's van Veronica vaak hun eigen hittip voor de Top 40.
Met de introductie van de Alarmschijf wordt wekelijks één favoriete single gekozen door de Veronica-dj's die ook direct op nummer 1 in de Tipparade staat.
De eerste periode geeft nog een behoorlijk wisselend succes. De eerste Alarmschijf is "Oh well" (pt 1) van Fleetwood Mac, direct een #1 hit in de Top 40. De tweede Alarmschijf is het nummer "We zijn toch op de wereld" uit de bekende en zeer populaire tv-serie Het Schaep met de 5 poten, gezongen door Pier (Römer), Adele (Bloemendaal) en Leen (Jongewaard). Een single die ook in de Top 10 terecht komt. Alamrschijf nr 3 is Stevie Wonder met "Yesterme, yesteryou, yesterday". Dat wordt dan de grootste hit van stevie Wonder in Nederland tot dan. Bij Alarmschijf nr. 4 krijgen ze het bij Radio Veronica in hun bol, ze gaan voor hun eigen Alarmschijf met Los Piratos en het nummer "Na na na he he", een coverversie van een Amerikaanse #1 hit van de groep Steam. Los Piratos is het dj-trio Jan van Veen, Lex Harding en Rob Out. De single haalt met veel hangen en duwen de #36 in de Top 40 en staat er 2 weken in. Dus eigenlijk geen hit. Dat de keuze van de Alarmschijf af en toe dubieus is heeft vooral te maken met het enorme enthousiasme van de grote man achter dit fenomeen: Rob Out (denk hierbij aan de geflopte Alarmschijven van Rika Zaraï en Dalida). Was Rob enthousiast over een bepaald nummer dan moest alles aan de kant en het fenomeen Alarmschijf was daar menig keer dan de klos. Niet altijd een even slechte keuze overigens, want menig Alarmschijf heeft een artiest/groep in Nederland groot succes gebracht. Historisch is de keuze van "Un canto a Galicia" van Julio Iglesias in juni 1972, waarmee door de keuze van deze Alarmschijf een giga groot succes van Julio is neergezet in Nederland en al snel daarbuiten. Puur enthousiasme van 1 persoon en de keuze van de Alarmschijf.
Ook veel Nederlandse artiesten/groepen profiteerden hiervan.
Toen Radio Veronica op 31 augustus 1974 haar uitzendingen moest staken, was de Alarmschijf tot de terugkeer in het publieke bestel in 1976 tijdelijk zonder direct radiosupport. Echter de Alarmschijf had inmiddels een dusdanige status opgebouwd, vooral ook bij de ruim 1.400 muziekwinkels in Nederland dat de #1 in de Tipparade steeds meer impact kreeg. Er zijn weken geweest dat de Alarmschijf bijna automatisch al meer dan 10.000 wist te verkopen in één week tijd. Tegenwoordig kun je daar alleen nog maar van dromen.
De Alarmschijf heeft ook verschillende radiostations 'bemand', gedurende korte tijd in 1992 zelfs op 3FM. Toen zorgde de komst van de Alarmschijf ervoor dat alle andere schijven van de omroepen op 3FM, zoals Avro's Radio & Tv-Tip, Tros Paradeplaat en NCRV's Favorietschijf, verdwenen. De Paradeplaat werd de schijf op Radio 2.
Door de komst van de Mega Top 50 in februari 2003 werd ook de bijbehorende schijf op 3FM de zgn. Megahit, deze naam Megahit is verzonnen door Frits Spits.
Enige tijd later in 1993 wordt de Alarmschijf geadopteerd door het dan nieuwe commerciele radiostation Radio 538.

Juli 1999 gaat de samenstelling van de Top 40 op de schop en verandert ook het Alarmschijf-beleid.
De schijf staat (meestal) niet meer op nummer 1 in de Tipparade wat tot grote verwarring zorgt en de kracht van dit fenomeen totaal verdwijnt. Nu was de impact al gedurende enkele jaren volledig verdwenen, met name door de komst van de Megahit in 1993.
Door het loslaten van de #1 in de Tipparade kan het gebeuren (zoals in de 2e helft van 2002) dat het zelfs gebeurd dat de Alarmschijf al in de Top 40 staat.
De kritiek over dit beleid wordt ter harte genomen en vanaf 2005 zijn de meeste Alarmschijven weer de nummer 1 in de Tipparade.

Het krijgen van het predikaat Alarmschijf is meestal een garantie voor succes.
Gemiddeld komt een Alarmschijf tot #9 in de Top 40, waarbij zelfs 226 Alarmschijven een nummer 1-hit worden.
5 Alarmschijven zijn nooit in de Top 40 terecht gekomen.
1. No time - Guess Who (1970)
2. Les beaux jours - Rika Zarai (1972)
3. Paroles paroles - Alain Delon & Dalida (1973)
4. You're not the only girl - Jigsaw (1974)
5. Missing - Evanescence (2004)

De meest opvallende in dit rijtje is "Missing" van Evanescence. Dit nummer uit 2004 was destijds alleen als download verkrijgbaar, terwijl downloads nog niet meetelden bij de samenstelling van de Top 40. Vanwege het ontbreken van een fysieke release mocht de single derhalve ook niet op airplaybasis de Top 40 halen en heeft het zelfs geen Tipparade-notering weten te bemachtigen.

De artiesten met de meeste Alarmschijven zijn:
1. Madonna (24x)
2. U2 (17x)
3. Robbie Williams (14x)
4. Marco Borsato (13x)

Over de Alarmschijf is nog veel en veel meer te vertellen.
Wellicht wie weet ooit nog wel eens.

een volledig overzicht van alle Alarmschijven is te vinden op http://www.top40web.nl/2000ealarmschijf/

bron: www.top40web.nl en sieb kroeske