Nieuw materiaal Eva Cassidy gevonden.

15-08-2008 @ 22:06

It was clear that fans of Eva’s music wanted a new album but it was important to us that any new record was made up of songs that had not been heard before and that were of a high quality. We are really pleased with the album, it is long overdue.” Hugh Cassidy (vader)

it gives me joy that Eva’s music is still giving so much pleasure to so many people.
 Barbara Cassidy (moeder)

De legende leeft voort. Tien jaar na het uitkomen van Songbird, Eva Cassidy’s rudimentaire album dat in Engeland met vijfvoudig platina is bekroond, verschijnt Somewhere, een verzameling van 12 nog niet eerder uitgebrachte nummers. De nummers zijn in intieme kring opgedoken. Ondermeer haar broer Dan Cassidy, schoolvriend Rob Cooper en haar gitarist Keith Grimes ontdekten enkele prachtige nummers van Eva.
In 2003 vond Keith een doos, die lange tijd verborgen en vergeten was gebleven, met daarin opnames van Eva. Het bleken de opnames te zijn, die de ruggengraat vormden voor Eva’s UK nr 1 album American Tune. Drie van deze overgebleven nummers, te weten Coat of Many Colours, Won’t Be Long en Walkin After Midnight (allen opgenomen in 1993) staan in originele vorm op Somewhere.
Op het album staan twee nummers waar Eva zelf aan heeft meegeschreven, een daarvan is Early One Morning. Het nummer is gebaseerd op het traditionele Engelse folkliedje en was in april 1987 opgenomen in de thuisstudio van Rob Cooper, in Maryland. Het bestaan van dit nummer is tot aan begin 2008 onopgemerkt gebleven door Eva’s familie. Het tweede nummer schreef Eva in 1990 samen met haar muzikale partner Chris Biondo, maar bleef onaf totdat Biondo de opname dit jaar met hulp van vroegere bandleden van Eva, Lenny Williams en Raice McLeod, in oorspronkelijke vorm afmaakte.
If I Gave My Heart speelde Eva vaak tijdens haar solo optredens. Haar broer Dan speelt viool op deze track. Het nummer was oorspronkelijk door broer en zus samen opgenomen in IJsland, waar Dan nog steeds woont. De vocals op Ain’t Doing Too Bad en Chain Of Fools zijn opgenomen tijdens ‘live at Blues Alley’, de avond van het gelijknamige album dat in 1996 uitkwam. Biondo vroeg Leigh Pilzer, saxofoniste uit Eva’s ‘hometown’ Washington D.C. om voor deze nummers nieuwe arrangementen te schrijven. Voor Ain’t Doing Too Bad, schakelde Biondo de hulp in van Lenny, Keith en Raice. De Londense producer Steve Lima werd benaderd om de klassieker Chain Of Fools te bewerken.     

Eva Cassidy overleed in 1996 op 33-jarige leeftijd aan kanker. Met drie postuum, opeenvolgende nr 1 albums in Engeland en een wereldwijde verkoop van ruim 8 miljoen albums, groeide Cassidy uit  tot een legende. Met Somewhere, misschien wel het meest diverse album tot nu toe, neemt de betoverende antiheldin haar liefhebbers wederom mee op een bijzondere, muzikale reis.

Eva Cassidy - Somewhere
(12 previously unreleased songs)
album release op 25 augustus 2008
-Rough Trade / Blix Street Records-