Griekse ELEFTHERIA ARVANITAKI voor t eerst naar Nederland

22-07-2008 @ 14:17

Noem haar naam tegen een Griek en hij vervalt in totale bewondering en euforie. In Griekenland is Eleftheria Arvanitaki een icoon, en internationaal timmert deze zangeres inmiddels behoorlijk aan de weg. Binnenkort kan ook Nederland haar prachtige muziek beluisteren, want ze komt voor twee concerten naar ons land. Niet alleen de Griekse gemeenschap, maar iedereen die van muziek houdt, zal genieten.
Eleftheria begon in de jaren '80 als zangeres van een traditioneel Griekse band. In 1985 ging ze solo, en hoewel haar muziek internationaal en modern is, combineert ze het nog steeds met traditionele klanken. Een paar noemenswaardige feiten:
Ze is de eerste Griekse zangeres die werd ondergebracht bij het befaamde jazzlabel Verve en haar albums werden internationaal uitgebracht. En werden ook in het Spaans vertaald.
Arvanitaki was een van de negen zangeressen –samen met onder meer Estrella Morente en Susana Baca- op het album Gifted, Women of the World.
Ze is de enige Griekse zangeres ooit die door de paus werd uitgenodigd om in Rome te komen zingen. We kennen de zangeres ook van de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene (2004).
Daarnaast werkte Eleftheria – als enige Europese en enige zangeres – mee aan het project ‘Orion’ van de beroemde Amerikaanse componist Philip Glass
Haar ‘uitstapjes’ met internationaal bekende muzikanten als Cesaria Evora, Dulce Pontes, Amaral, Carlos Nunez, Ara Dinkjian en verschillende grote Griekse namen toont Eleftheria’s klasse. De zalen waar ze optrad zijn niet de minste: van La Cigale in Parijs tot Madison Square Garden New York En van the Royal Festival Hall in Londen tot het Palau de la Musica in Barcelona. En natuurlijk in Athenes Odeon.  
Eleftheria Arvanitaki tourde al eerder in Europa, o.a. in voorjaar 2008 met uitverkochte shows in Spanje. Ook in Australië, Japan, Zuid-Afrika en de VS waren de kritieken lovend en het publiek enthousiast.
Najaar 2008 komt de nieuwe cd Mirame van Eleftheria Arvanitaki uit, geproduceerd door Javier Limón (o.a. bekend van Mariza).
Eleftheria is is de verpersoonlijking van wereldmuziek: de Griekse communiceert over de grenzen en staat pal voor het verbinden van culturen over de hele wereld. In een taal die minder toegankelijk is, bereikt ze internationaal publiek. En dat vanuit Griekenland, iets dat Mouskouri (Duitsland) en Theodorakis (Frankrijk) nooit is gelukt.
Nederland kan nu ook live genieten van haar zuivere en emotionele stem, van haar swingende, lyrische en rockende muziek.

website Eleftheria Arvanitaki: www.arvanitaki.gr

maandag 22 september 2008 Vredenburg Leidsche Rijn - Utrecht
aanvang 20.30 uur
dinsdag 23 september 2008 Carré - Amsterdam
aanvang 20.00 uur