EDISON LIFE TIME ACHIEVEMENT AWARD 2008 VOOR AL JARREAU

30-05-2008 @ 15:01

Al Jarreau is de winnaar van de Edison Jazz Life Time Achievement Award 2008. Deze prestigieuze prijs wordt op 28 november uitgereikt tijdens de Edison Jazz/World Music Awards in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. De 68-jarige Amerikaan komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen.  

De uit Milwaukee afkomstige Al Jarreau won in zijn nu al meer dan 40 jaar durende carrière werkelijk bijna elke prijs die er in muziekland te verdienen valt. Jarreau kon al zeven keer een Grammy Award ophalen en daarnaast vielen hem ook al twaalf nominaties ten deel. Vorig jaar nog ging hij met zijn laatste Grammy aan de haal voor de song Breezin’ van het duet-album Givin’ It Up dat hij samen opnam met zanger/gitarist George Benson. De loopbaan van Al Jarreau is een bijzonder fascinerende. De domineeszoon brak wereldwijd door in 1975 met de plaat We Got By maar werd in 1981 pas echt wereldberoemd met de commerciële en artistieke kraker Breakin’Away. Zijn expressieve manier van zingen, de typerende mimiek en het continu rekruteren van topmuzikanten die hem al die jaren zowel live als op cd’s begeleiden, geven Jarreau een bijzonder plekje in de muziekscène van vandaag. Daarnaast durft de zanger nog altijd naar hartenlust te experimenteren. Zo stond Jarreau in 1996 op de planken van de Broadway Musical Grease!, acteert hij in televisieseries en blijft cd’s uitbrengen waar de klasse vanaf druipt. In 2001 kreeg hij zelfs een plekje op de beroemde Hollywood Walk Of Fame op Hollywood Boulevard in Los Angeles.    

Uitreiking
Op vrijdag 28 november vindt de uitreiking plaats tijdens de Edison Jazz/World Music Awards in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Al Jarreau treedt op samen met het Metropole Orkest, evenals de winnaars van de overige categorieën van de Edison prijzen. De kaartverkoop van het evenement start op 10 mei via het ticketbureau van het Muziekcentrum Frits Philips, telefoon 040-244.20.20.

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. Sinds 1960 wordt deze onderscheiding voor “geluidsdragers van bijzondere kwaliteit” uitgereikt. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison award bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. De Edison Music Award voor pop, de Edison Klassiek en de Edison Jazz/World Music Award.