ALBUM VAN DE WEEK: GRAND AVENUE

11-03-2008 @ 11:46

Om het hoge woord er direct maar uit te gooien: Grand Avenue lijkt wel wat op Coldplay, U2 en Editors. De gitaarsounds zijn hier en daar gelijkend, de sfeer voelt hetzelfde; zélfs de stem van zanger Walter Hansen lijkt enigszins op die van Chris Martin en Bono. Maar zie je de band live, dan gaat deze vergelijking veel minder op. Sterker nog de band komt aardig in de buurt van een geheel eigen sound. Live hebben ze ook wel wat weg van de ‘jonge’ U2. Je ontkomt niet aan vergelijkingen.
De groep bestaat inmiddels 6 jaar. In 2003 brachten ze in Denemarken hun naamloos debuut uit en in 2005 volgde de opvolger “She”. Die albums maakten Grand Avenue in het thuisland tot beroemdheden. Met hun nieuwe –derde- album The Outside probeert de band nu ook over de grens naam te maken. Het viertal stond in december al tweemaal in Nederland op de planken als voorprogramma van Saybia. Saybia-fans schreven naderhand op internet het voor hun idolen ergst denkbare: het voorprogramma was beter. Bij beluistering van The Outside blijken dat niet zulke vreemde reacties. Vanaf het eerste nummer Give Myself Away maakt het album grote indruk. De stem van Walter Hansen klinkt vertrouwd in de oren. Het nummer erna, London, is vergelijkbaar met de vroegere U2. De eerste single Bullet beschikt over een fijne, heel herkenbare gitaarriff die zich direct pakt.
Ondanks dat de band al zes jaar succesvol aan de weg timmert in thuisland Denemarken is Grand Avenue in Nederland en België vooralsnog vrij onbekend gebleven.
Het nieuwe album kwam 11 februari in Nederland uit en is geproduceerd door Grammy winnaar Richard Rainey, die ook verantwoordelijk is voor U2’s "All That You Can’t Leave Behind".
28 februari jl. speelde de groep in het Amsterdamse Paradiso met een uitstekend en sprankelend optreden in de bovenzaal van Paradiso.
Binnenkort is de groep weer in Nederland voor nu een 3-tal optredens:
28 maart Den Bosch W2,
29 maart Haarlem - Patronaat
2 april in Rotterdam - Rotown.
Daarna volgen Duitsland, Griekenland, Zwitserland en een optreden in de USA in LA. Op 30 augustus staat de groep op Westerpop in Delft.

Website: http://www.grandavenue.dk/
Clip: http://www.emimusic.nl/external/microsites/grandavenue/