Kubus & BangBang's Pie & Mash, 15 februari op je bord

08-02-2008 @ 17:38

"Dubbel-cd voor de arbeidersklasse na debuut Learning Curve"
Het nieuwste Kubus & BangBang album Pie & Mash ligt vanaf 15 februari in de winkel. De dubbel-cd bevat maar liefst 30 tracks aan nieuwe, frisse muziek van het synth-hop duo dat met een onwaarschijnlijke combinatie van ongedwongen Hollandse beats en scherpe Britse vocalen blijft verrassen. Met slechts drie gastbijdragen van Sticks (Opgezwolle), Envy en Timmy laat het recept voor deze Pie & Mash weinig ruimte voor andere ingredienten dan Kubus & BangBang.
Even terug naar hoe het allemaal begon. Begin 2007 vindt een zeer onwaarschijnlijke samenwerking plaats tussen de Zwolse beatsmid Kubus (bekend van samenwerkingen met Opgezwolle, Extince, Duvelduvel en Typhoon) en de door het leven getekende Britse mc BangBang. BangBang, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Oost London en van half-Jamaicaans en half-Ierse komaf, woont net in Amsterdam als hij op 3VOOR12TV een opname van Kubus zijn set op popfestival Lowlands ziet. "Zijn beats maakten een bijzondere energie los in het publiek," aldus Bang, die er geen gras over laat groeien en na kort telefonisch en email-contact binnen een mum van tijd meer dan 50 minuten aan baanbrekend materiaal opneemt. Het resultaat is Learning Curve: 'mixed race music' noemt BangBang het, zelftherapie gegoten in een jasje van warme synth-hop met een vleugje electro en drum 'n bass. De cd wordt in de loop van 2007 veelvuldig geprezen door pers en fans, Learning Curve wordt zelfs genomineerd voor een felbegeerde 3VOOR12 Award. Een intens optreden op Lowlands 2007 staat in de boeken als spectaculair, evenals super-energieke liveshows van het tweetal. Kortom, een eerste gang om trots op te zijn.
Na het bijna een jaar zonder nieuw materiaal van het illustere duo te moeten stellen is de honger naar meer Kubus & BangBang evident. Tijd voor een waardige opvolger, een dubbele portie gezonde kost welteverstaan. Pie & Mash is namelijk een dubbel-cd die vernoemd is naar een gerecht dat typisch is voor de arbeidersklasse uit London, vleespastei met aardappelpuree. "Pie & Mash is een simpel, betaalbaar gerecht dat de arbeidersklasse de energie heeft gegeven het London zoals we dat nu kennen van de grond af op te bouwen," legt BangBang uit, hij heeft hetzelfde gevoel over zijn muziek: pure, oprechte, voedzame muziek voor de arbeidersklasse. "Minimale muziek, recht voor je raap, fatsoenlijk en voedzaam voor de ziel."
Maar liefst 30 nummers lijkt veel voor één album, het is al een stuk minder als je meeneemt dat deze uit een berg van 70 ijzersterke tracks zijn geselecteerd. "We hebben tijdens de selectieprocedure constant lopen vechten om overeen te komen wat er zou worden geschrapt," vertelt Bang. "Het is alsof je een kindje moet vermoorden bij elke track die afvalt. Gelukkig blijven er 30 over. De enorme hoeveelheid muziek op de cd is een uiting van dank aan de fans, dankzij hen kunnen wij ons brood verdienen met hetgeen we doen voor ons plezier." In een tijdperk waarin gratis entertainment met bakken tegelijk gratis wordt geupload ip MySpace en YouTube is het bovendien zaak de koper van een cd extra te belonen: "We kunnen de fans wel afschepen met 12 nummers, maar wij bieden liever meer muziek voor hetzelfde bedrag."
Fans van het eerste album, Learning Curve, zijn gegarandeerd van een extra smakelijke portie Kubus & BangBang. Bass en treble bijstellen naar smaak. BangBang beschrijft Learning Curve treffend als de geur die de Pie & Mash shop uitdwarrelt. "Learning Curve deed de luisteraar wennen aan de smaak van Kubus & BangBang, dat wil zeggen mijn stem, de sound van synth-hop. Pie & Mash stilt de honger."
Het nieuwste Kubus & BangBang album Pie & Mash ligt vanaf 15 februari in de winkel. De als een ijskast vormgegeven hoes is niet te missen, de inhoud van Pie & Mash is gegarandeerd VERS!
Vanaf 19 februari wordt de 8-delige Pie & Mash docu-serie uitgezonden op MTV, een serie die Kubus & BangBang volgt terwijl ze in London op zoek gaan naar de wortels van BangBang. Een inzichtvolle, vermakelijke en spraakmakende kijk-ervaring!
(pias)