Brutale swing van YOUNG SINATRAS

23-01-2008 @ 11:58

Young Sinatras hebben met hun energieke performance inmiddels een stevige live reputatie opgebouwd. De 10-koppige band is het hart van een nieuwe muzikale stroming met vele invloeden; van brutale swing en jazzy grooves tot vette latin en breekbare ballads. De krachtige stem van Paul van Kessel en het spectaculaire geluid van de band zetten je lichaam in beweging en pakken je ziel.
De 13 tracks op hun album zijn een originele mix van nieuwe nummers en bewerkingen van bestaande pop en jazz songs. De eigen nummers zijn This Day, een New Orleans-achtig stuk, geschreven door Bart Wirtz (alt sax) en Edgar van Asselt (piano) componeerde het bluesy Harlem Walk met pakkende tekst van Paul van Kessel. Daarnaast de instrumentale nummers She’s Got It So (Steven Dietvorst, tenor sax) en The Feeder (Bart Wirtz), waarmee de band flink kan uitpakken.
Verder zijn er een aantal popsongs bewerkt naar de bigband stijl, waar de band zijn oorsprong heeft. Het openingsnummer People Are Strange is een
jazz bewerking van de hit van The Doors. Tevens zijn er unieke arrangementen gemaakt van Higher Ground (Stevie Wonder) en My Girl (o.a. The Temptations). De afsluiter is een eigen bewerking van Billie Jean (Michael Jackson).
Een aantal jazzstandaards is in een nieuw jasje gestoken, waardoor een verrassend geluid ontstaat. Zo klinken Pick Yourself Up en I’ve Got You Under My Skin modern door de gekozen ‘groove’ en de sound van Moon River is nu veel jazzy-er dan het origineel. Angel Eyes is het enige nummer, waarbij het arrangement is afgeleid van een bestaande uitvoering, namelijk die van Mark Murphy. De ballad Detour Ahead heeft misschien wel zijn mooiste bewerking tot nu toe gekregen.
Het merendeel van de arrangementen is gemaakt door de bandleden van Young Sinatras. De overige zijn van de hand van hedendaagse toparrangeurs op bigband gebied.

In de eindfase van zijn studie aan het Rotterdams conservatorium besloot Gerben Klein Willink samen met zijn muzikale vrienden een band op te richten.
Aan het eind van 2002 waren Young Sinatras een feit en naar al gauw bleek
een schot in de roos. Ze waren de ontdekking van 2003 en speelden van North Sea Jazz en Paradiso tot jazzclub Dizzy, van Vredenburg tot Londen en Cannes, van Barend & van Dorp tot Radio Gelderland.
Na 6 jaar optreden in binnen- en buitenland en een theatertoer van 2 jaar zijn ze nog net zo dynamisch en inspirerend als aan het begin. Ze boren nieuwe bronnen aan en blijven zich ontwikkelen.
Sinds twee jaar is Paul van Kessel (1974) de vaste zanger van de band. Paul komt uit de hoek van pop, soul en funk en pas in 2e instantie groeide de liefde voor de jazz. Hij verruilde het conservatorium in Maastricht na een jaar voor dat in Amsterdam. Nu woont hij al jaren in het hart van de hoofdstad, middenin de muziekscène, op loopafstand van de clubs waar het allemaal gebeurt. Naast de Young Sinatras is hij ook actief als zanger bij The Headliners en de Wicked Jazz Sounds.

Paul van Kessel
(zang) - Edgar van Asselt (piano) - Kasper Kalf (contrabas) - Pim Dros (drums) - Bart Wirtz (alt sax) - Steven Dietvorst (tenor sax) - Jan Smit / Rik van den Bergh (bariton sax) - Henrik Söderlund (trombone) - Raoul Garcia Vao (lead trompet) - Gerben Klein Willink (trompet & bugel).

www.youngsinatras.nl

concerten:
01 februari: Paradiso / Amsterdam (22.00 uur)   
10 februari: Heerensociëteit Mammoni / Utrecht (16.00 uur)
17 februari: De Doelen / Rotterdam (10.30 uur)
26 februari: Jazzclub Dizzy / Rotterdam (22.00 uur)