ZWARE AANRADERS WEEK 50

13-12-2007 @ 13:11

door Sicco Roukema


Kid Rock “Rock n Roll Jesus”

(warner music)
Voor mij behoren Cocky en Kid Rock tot mijn favoriete platen. Lekker fout, maar aan de andere kant ook onweerstaanbaar. De mix tussen rap en southern rock bleek op die albums erg goed te werken. Kid is natuurlijk zo nep als een tierelier, maar wat zou het. Zie het als entertainment. Op Rock ’n Roll Jesus laat Kid de wijzer meer uitslaan naar Southern rock en country. Als hij op die manier dacht serieus genomen te worden, heeft hij het mis. Het ligt er wat te dik bovenop. Kid is een poseur en laat hij dat gewoon blijven. De titeltrack trapt af op een lekkere wijze. Rock ’n Roll Jesus is een cliché track, maar wel één van het lekkere soort. Ook met So Hott en Sugar is helemaal niets mis. Zo kennen we de man, af en toe lekker vuilbekken en vooral vol van zichzelf zijn. In All Summer Long weet je al naar 1 seconde dat hij Sweet Home Alabama er in gaat mixen. Voorspelbaar, maar nog wel vermakelijk. Daarna zakt de plaat in met tracks als New Orleans, When You Love Someone, Blue Jeans And A Rosary. Het is allemaal veel te obligaat en is het ook op een niet leuke manier te voorspelbaar. Afsluiter Low Life is wel weer leuk. Volgende keer mag Kid Rock weer zo plat mogelijk voor de dag komen. Zo kennen we hem, als de stoerste en niet de meest slimme van de klas. Bij dat soort mensen komt een poging tot serieus genomen te worden altijd redelijk hopeloos over….

Saxon “To Hell And Back Again (2dvd) / Unleash The Beast
(steamhammer / SPV / CNR ent.)
Dit is nog eens een pakket voor onder de kerstboom zeg. Laat ik beginnen met de cd, want die is al bekend. Unleash The Beast stamt namelijk uit 1997 en was de eerste cd waarop gitarist Graham Oliver was vervangen door Doug Scarret. Op deze plaat keerde Saxon weer terug naar haar klassieke geluid. Dit kun je horen aan tracks als Gothic Dreams en Terminal Velocity. De nieuwe versie kent twee live nummers als bonus Crusader en Solid Ball Of Rock.
De DVD duurt maar liefst 5 uur!!!! Dvd 1 laat een docu zien over de opnamen van Lionheart en de tour daarna. De 2e dvd laat een show in Zwitserland zien (het Rocksoud festival uit 2006). Dit bleek echt een zeer goede show te zijn. Daarnaast kun je ook nog opvallende samenwerkingen zien met oa Doro of Angry Anderson (Rose Tattoo), Lemy en Andi Derris (Helloween). Niet altijd even geslaagd, maar wel vermakelijk. Dit pakket is absolut waar voor je geld.

Operation Ivy “Operation Ivy”
(Hellcat Records / Epitaph)
Dit legendarische album is een lange tijd moeilijk verkrijgbaar geweest. Volgens mij is het zelfs al de tweede maal dat het een re-release krijgt (eerder deed Lookout Records het al aangevuld met de Hectic EP). Affijn, dit album kwam dus in 1989 uit en was de band van Tim Amstrong en bassist Matt Freeman en zij waren min of meer de grondleggers van de ska punk. Gelukkig is er niet veel gepoetst aan het kale en blikkerige geluid en klinkt het nog steeds zo rauw en rot als 19 jaar geleden. 27 nummers (het origineel telde er 20) en derhalve een heruitgave van alle eerdere uitgaven denk ik. Maar nu in digi-pack. Absoluut klassieke plaat en een verplicht item in iedere cd kast.

The Accidents “Summer Dreams”

(Burning Heart Records / Epitaph)
Als de openingstrack al 20.000 Drinks ago heet, dan wordt het volgens mij een feest. The Accidents uit Zweden hebben al vaker bewezen goed uit de weg te kunnen met simplistische punk rock ’n roll waarbij het enige idee is het gaspedaal zo diep mogelijk in te drukken. Wat is het dan ook jammer dat ze op dit album ook wel eens gedacht hebben terug te moeten schakelen…daar gaat het een beetje mis en dat levert een draakje als de titeltrack op. Doen ze dat niet, dan knalt deze band als de beste. Kortom, er valt veel plezier te beleven aan deze band als er wat songs geskipt worden…

CortezThunder In A Forgotten Town

(Buzzville / Suburban)
Het uit Boston afkomstige Cortez slingert met Thunder In A Forgotten Town haar debuut cd de schappen in. Deze band heeft het stoner genre goed in de vingers en schaamt zich er niet voor ieder cliché hartstochtelijk te omarmen en vol liefde op de geluidsdrager te zetten. En dat is helemaal niet erg. Een horror film moet een second coming hebben, een punker een hanenkam, een rocker een mouwloos spijkerjasje vol emblemen…clichés zijn er om het leven makkelijk te maken. Wat is er mis met hokjesgeest?? Niets, en dat heeft Cortez heel goed begrepen. Thunder In A Forgotten Town schreeuwt om op een onaanvaardbaar snoeihard geluidsniveau gedraaid te worden waarbij het kopje één maal per seconden een neerwaartse beweging maakt teneinde het logge tempo weer te geven. Nergens heeft de band de intentie meer te doen dan alleen maar moddervet te grooven en ijzersterke songs te maken. Dat alles al honderd keer eerder is gedaan, boeit ze geen fuck. Zij doen het beter. Kortom, een zeer goed debuut album.

Hell On Heels “Dogs, Records & Wine

(Dionysus / Sonic Rendezvous)
Chicks and Rock ‘n Roll. 4 goed uitziende dames met de hulp van Nikki Corvette (die een paar nummers zingt) en de productie was in handen van Jack Endino. Niet de minsten dus en daarmee is Dogs, Records & Wine ook een leuke plaat geworden. Veel 60-ies garage rock ’n roll. Lekker orgeltje er bij en alles wat je bij een bandje als deze mag verwachten.