HOLLANDSE NIEUWE: IOS

04-12-2007 @ 16:52

10 December is de officiële releasedatum van de nieuwe single van IOS, Hoofd Onder Water.
Het meest recente album van IOS heet Open. Een titel die om meerdere redenen recht doet aan het 5e studio-album van de band. Deze heeft niet alleen betrekking op de sound die wordt neergezet, ook tekstueel is gestreefd naar openheid, waarbij actuele maatschappelijke thema’s niet uit de weg worden gegaan. Open biedt daarmee muzikaal avontuur en tekstuele diepgang en bewijst dat IOS zich ook na tien jaar nog altijd verder ontplooit.

IOS kent al in 1996 een vliegende start als met de eerste single een fikse hit wordt gescoord (Voltooid Verleden Tijd). In de jaren die volgen ontwikkelt de band zich, dankzij talloze optredens, tot een van de beste live acts van Nederland. De albums die de band ondermeer met Michiel Hoogenboezem opneemt, worden goed ontvangen. Toch lijkt IOS (was IsookSchitterend en I.O.S.) aan het begin van het nieuwe millennium een mindere tijd te hebben.
Even ziet het er somber uit, maar een contract met de platenmaatschappij CNR Entertainment leidt een spectaculaire kentering in. Samen met ervaren producer Gordon Groothedde (o.a. Beth Hart, Intwine en The Sheer) neemt IOS het album 4 op. Zonder de vertrouwde stijl te verloochenen, blijkt de band een metamorfose ondergaan te hebben. IOS klinkt moderner en het geluid is scherper.
Het succes blijft dan ook niet uit. Het album verkoopt heel voorspoedig en bevat succesvolle singles: Hoe Het Voelt, Altijd Wel Iemand, Meer van jou en Uit De Schaduw. Het laatste liedje wordt door de Staatsloterij uitverkoren als muziek bij een landelijke campagne op radio en TV. IOS is daarmee terug. Sterker nog: de band is groter dan ooit. Uitverkochte concerten in prestigieuze poptempels als Paradiso en de Heineken Music Hall bevestigen de status van IOS als Nederlandse topformatie.
Het is een sterk stijgende lijn die met Open doorgetrokken zal worden. IOS werkt opnieuw met Gordon Groothedde, die de band andermaal een ruimtelijk en spannend geluid bezorgt. Een producer met gouden oren en een kritische blik. Iemand die het beste uit de band haalt.

Theatertour:
06-12-2007 Den Haag IOS Theatertour
07-12-2007 Groningen IOS Theatertour
21-02-2008 Utrecht Tivoli
23-02-2008 Haarlem Patronaat

IOS is:
Joost Marsman – zang
Matthijs van Dongen – gitaar
Sander Rozeboom – gitaar
Joost Haartsen - toetsen
Jasper Bos – bas
Pepijn van den Boogaard – drums

Internet: www.ios.nl | ios.hyves.nl