UNIEKE BEELDEN VAN TANTE LEEN “BIJ ONS IN DE JORDAAN”

07-09-2007 @ 09:34

UNIEKE NOOIT VERTOONDE DVD-BEELDEN DOEN AMSTERDAMSE ZANGERES HERLEVEN!
Vijftien jaar nadat ze in haar geboortestad Amsterdam overleed is TANTE LEEN nog lang niet vergeten. Niet alleen in de bruine cafeetjes in de hoofdstad worden haar gezellige liedjes nog vaak gehoord, dat is ook elders in het land het geval. Met Johnny Jordaan zorgde Tante Leen ervoor dat het Amsterdamse en Jordanese lied landelijke erkenning kreeg.
Nadat er twee jaar geleden onder de titel ‘Bij ons in de Jordaan een dvd van Johnny Jordaan werd uitgebracht, kon een dvd van Tante Leen niet uitblijven. Aan de vooravond van het Jordaanfestival (15 en 16 september a.s. in Amsterdam) verschijnt ook onder de titel ‘Bij ons in de Jordaan’ een dvd van Tante Leen, waarop de voormalige schoonmaakster en garnalenpelster niet alleen zingend is te bewonderen maar waarop het publiek haar dankzij unieke nooit eerder vertoonde prive-beelden en een korte documentaire van Guus van Waveren ook als mens beter leert kennen.

Zoals hij ook door de selectie uit het vele materiaal dat van Johnny Jordaan voorhanden was twee jaar geleden een historisch document creëerde, deed de Amsterdammer Peter Pols dat nu ook met het materiaal van Tante Leen. Peter Pols, die een autoriteit genoemd mag worden op het gebied van het doen en laten en het wel en wee van Johnny Jordaan en Tante Leen die hij beiden persoonlijk heeft gekend, wist ook nu weer voor die liedjes en beelden te kiezen waardoor de Amsterdamse zangeres in de ogen van velen zal herleven. Er mag dan ook worden verwacht dat de dvd ‘Tante Leen’ snel na het verschijnen in de voetsporen zal treden van de Johnny Jordaan-dvd, die een maand na de release in 2005 al de hoogste notering in de lijsten veroverde.

Tante Leen is op haar dvd te zien en te horen met ruim twintig nummers, waaronder Hand in hand, Die goede moeder, Als je weet dat je van mij houdt, De conducteur van het Leidseplein, De hele Jordaan, De duiven op de Dam, Zandvoort aan de zee, Geveltjes van Amsterdam, Kijk mij eens aan en natuurlijk ook Oh Johnny.
Bijzonder mag het lied ‘Kleine kinderen worden groot’ worden genoemd, dat Tante Leen opdroeg aan haar enige zoon Freddy. Op de dvd ontbreken ook de al bijna legendarische duetten Mijn ouwe Amstelstad met Heintje Davids en Geen valse getuigenis met Seth Gaaikema niet. Met haar beste vriend Johnny Jordaan is ze te zien en te horen in het lied ‘Als sneeuw voor de zon’.

Tante Leen, die in 1912 werd geboren als Helena Polder, is 80 jaar geworden. Gedurende de Tweede Wereldoorlog verloor ze haar eerste echtgenoot om na de bevrijding te trouwen met Bram Jansen, in Amsterdam bekend als café-eigenaar Ome Bram. Het geluk van Tante Leen en Ome Bram werd bekroond met de geboorte van zoon Fred in 1947. Op 43-jarige leeftijd maakte Tante Leen haar debuut als zangeres. Jarenlang trad ze avond aan avond op in het café, dat ze met haar man runde op de Amsterdamse Nieuwendijk en dat vaak te klein was om al haar bewonderaars te herbergen. Al gedurende haar leven werd ze in Amsterdam ‘de stem van de Jordaan’ genoemd. Het was om gezondheidsredenen dat ze enkele jaren voor haar overlijden afscheid nam van haar publiek.

De dvd ‘Tante Leen: Bij ons in de Jordaan wordt uitgebracht door Music Products B.V. in Utrecht en is verkrijgbaar in iedere cd- en dvd-winkel en ook op de dvd-afdeling van de warenhuizen.

Tante LeenBij ons in de Jordaan
release: 14 september 2007 (music products)

Bestelnummer DVD: ACE 10511