Langverwachte nieuwe album Merry Pierce verschijnt half september.

05-09-2007 @ 16:26

Merry Pierce is weer boven water. Mooie liedjes zonder poespas, ergens tussen Pixies (maar dan zonder gekrijs), Shins (maar dan vreemder) en Pavement (maar dan zuiver gezongen).3voor12

Merry Pierce
, de band van Jarno Volman (alias Volmanza), komt in september met een nieuw album. ‘The Warm Aquarium is de opvolger van het succesvolle debuut,  ‘Beach, Blanket, Bingo…’, waarmee de Nijmegenaar in 2000 doorbrak. Het is tevens de eerste plaat die Merry Pierce uitbrengt op het Utrechtse label Excelsior Recordings.  
The Warm Aquarium’ is weer typisch Merry Pierce; eigenzinnig, onvoorspelbaar, charmant rafelig en zonder eindeloze couplet-refrein-herhalingen. Net als de CD ‘Beach, Blanket, Bingo…’, die drie maanden in Oor's ‘Moordlijst’ genoteerd stond en zelfs regelmatig door de legendarische John Peel in zijn BBC-radioprogramma werd gedraaid, staat ‘The Warm Aquarium’ weer vol mooie liedjes. Elf om precies te zijn. #‘2’ ‘The Town Where we Used to Live’ wordt de eerste single, op de plaat staan nog veel nummers met hitpotentie.
3voor12-journalist Fred Hubers: “Hun eerste cd ‘Beach, Blanket, Bingo...’ koester ik nog steeds als een fraai pareltje. Gevoelige nummers met veel afwisseling, mooie akkoordenovergangen en een pittige, hoekige uitbarsting op z’n tijd. De nieuwe nummers zijn zeer de moeite waard. Gebleven zijn de merkwaardige eindes van de songs, waarbij vrijwel nooit een climax wordt gezocht of een refrein wordt herhaald. Klasse band, klasse muzikanten, fijne muziek.
Het album wordt afgesloten met het prachtige nummer ‘Audrey’s Dance’, gezongen door Anneke van Giersbergen van The Gathering.
Op vrijdag 14 september verschijnt ‘The Warm Aquarium’ in de platenzaken. Al eerder, op 8 september vindt in Merleyn (Nijmegen) de officiële voorpremiere plaats. Natuurlijk speelt Merry Pierce daar verschillende nieuwe nummers. Op 30 september zal het album in Paradiso te Amsterdam gepresenteerd worden.
 
Nadat Jarno Volman in 2004 zijn studie Muziektechnologie aan de HKU had afgerond, ging hij zoal aan de slag met het produceren van andere bands. Onderwijl begon hij geleidelijk te werken aan nieuw materiaal voor MP (Merry Pierce). De opnamen voor ‘The Warm Aquarium’ begonnen in 2006. Het album is grotendeels tot stand gekomen in een gehorig studentenhuis en in een leegstaande woning, die omgeven was door bulldozers en op instorten stond. Daarna kwam de verhuizing naar ‘Studio Silencio’ in Nijmegen waar nog enkele overdubs werden gedaan.
De drums op de plaat zijn net als bij ‘Beach, blanket, bingo’ ingespeeld door de gelouterde Rob Snijders (Kong/ Celestial Season) en opgenomen door Frans Hagenaars, die het album ook afmixte. Om de nieuwe nummers ook live van de podia te blazen is een liveband geformeerd: met gitarist Pim van Zanen (Celestial Season), bassist Edwin Toonen (Louis) en drummer Peter Onstein.  
Merry Pierce heeft inmiddels grote zalen gedaan als Paradiso, Tivoli, De Melkweg, 013, Ancienne Belgique, het Noorderslag-festival en de Uitmarkt. Ook waren er radio-optredens bij VPRO's Club Lek, Leidsekade live en Studio Brussel.
 
Wat betekent de titel? Dat vraagt iedereen zich altijd af. Maar waarom weten wat de letterlijke betekenis is? De naam van een CD geeft een gevoel weer. Zeker in het geval van The Warm Aquarium. In een tijd van landwinnend water leven we straks in een warm aquarium. Vervelend hoeft dat niet eens te zijn. Gezellig samen op kleine stukjes land, altijd tropische warm, lekker dicht bij zee. Houd die gedachte vast en begin te luisteren naar de nieuwe plaat van Merry Pierce. De eerste twee nummers overspoelen je, waarna je even gelukzalig verder dobbert om daarna weer even kopje onder te gaan… eb en vloed. Dat is het gevoel. Dat is wat de titel van de plaat zegt. Dat is hoe het klinkt.
 
Quotes Jarno Volman over het verschil eerste en tweede album:
Het eerste album bestaat uit liedjes, die in mijn ogen tot dan toe het meest geschikt waren. Dus niet zozeer een samenhangend album, maar een soort ‘best of’. Met het huidige album is getracht een meer samenhangend album te maken; met kop en staart. Niet enkel de beste songs gekozen, maar nummers die samen een coherent album vormen. Alle songs zijn dan ook met het oog op het album geschreven en geproduceerd.

Voor meer informatie Merry Pierce:
www.merrypierce.com
www.myspace.com/merrypierce
(excelsior)