Serious Request 3FM doel bekend

01-09-2007 @ 11:09

De week voor Kerst staat op 3FM ook dit jaar in het teken van Serious Request. Dit jaar zetten de DJ's zich in voor betere drinkwatervoorziening in de wereld. Schoon water is van levensbelang, maar voor ruim één miljard mensen ter wereld niet vanzelfsprekend. Jaarlijks overlijden 4 miljoen mensen door gebrek aan schoon water. Voor deze stille ramp doet 3FM de week voor kerst een Serious Request.
Vanaf 19 december gaan drie DJ’s vanuit het Glazen Huis van 3FM tot kerstavond geld inzamelen en mooie radio maken voor een betere drinkwatervoorziening in de wereld.
Meer dan één miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Bijna twee miljard mensen hebben geen wc. Veel mensen leven onder barre hygiënische omstandigheden, waardoor ziektes snel kunnen verspreiden. Jaarlijks overlijden gemiddeld 4 miljoen mensen door gebrek aan water of door vervuild water.
Per dag overlijden 4000 kinderen jonger dan 5 jaar aan ziektes veroorzaakt door gebrek aan schoon water. Mensen overlijden aan een simpele ziekte als diarree, een direct gevolg van het drinken van vuil water.
In het zevende millenniumdoel is vastgelegd dat het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater in 2015 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990”, zegt Florent Luyckx, de zendermanager van 3FM.
Vooral in gebieden waar oorlog is of oorlog is geweest sterven veel mensen, veel kinderen, omdat er geen schoon water voorhanden is. Het is een groot maar onbekend probleem. Met 3FM Serious Request 2007 willen wij hier aandacht voor vragen en zoveel mogelijk leed gaan verzachten”.
Het Rode Kruis legt waterpompen en rioleringen aan, voorziet in materialen om water mee te zuiveren, beschermt putten tegen vervuiling en maakt sanitaire voorzieningen toegankelijk. De organisatie geeft ook voorlichting over hygiëne en gezondheid. Op deze manier kunnen levens worden gered.
Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met Het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj’s van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio, ergens in Nederland. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio.
Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over het doel van de actie. De dj’s roepen iedereen op om geld te doneren en daarbij worden bijzondere initiatieven gewaardeerd.
In het eerste jaar (2004), haalde 3FM SERIOUS REQUEST €915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Het jaar daarop bedroeg het eindbedrag voor de ontheemde kinderen in Congo €2.203.549 euro.
Studio Brussel sloot zich in 2006 aan bij de actie en samen met 3FM werd een recordbedrag van €5.067.921 binnengehaald voor de slachtoffers van landmijnen wereldwijd.

Met Serious Request 2007 steunt 3FM het waterprogramma van Het Rode Kruis. Het Rode Kruis zet zich al 25 jaar in om schoon water en sanitaire voorzingen toegankelijk te maken voor mensen, daar waar het hard nodig is. In 2006 heeft de organisatie aan ca. 16 miljoen mensen toegang verschaft tot water.
Het Rode Kruis kan als neutrale organisatie hulp verlenen in gebieden die voor andere organisaties niet toegankelijk zijn en zo de meest kwetsbare mensen bereiken. Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood.
Of het nu slachtoffers zijn van een conflict of aardbeving in een ver land of mensen die het moeilijk hebben in Nederland: het Rode Kruis helpt.
www.3fm.nl