Gerkens start petitie voor meer aandacht Nederlandse popmuziek

25-08-2007 @ 20:48

Aan het begin van het culturele seizoen start de SP met een petitie voor meer aandacht voor popmuziek in de kunstennota van Minister Plasterk: "Kunst van Leven". De SP vindt het onbegrijpelijk dat er geen aandacht voor popmuziek in de nota is. De petitie is mede ondertekend door bekende Nederlandse popmusici en bands, zoals Krezip, Racoon en Within Temptation.
SP Tweede Kamerlid Arda Gerkens diende vorig jaar de initiatiefnota 'Oorstrelend en Hartverwarmend' in voor versterking van de Nederlandse popmuziek. Deze werd zeer goed ontvangen door de popwereld. Gerkens: "Bij de behandeling van de initiatiefnota werd door een meerderheid van de Kamer bevestigd dat er te weinig aandacht is voor de Nederlandse Popmuziek. Door het veronachtzamen van de talenten die we in Nederland hebben op het terrein van popmuziek missen we culturele en economische kansen."
Alhoewel popmuziek een groot aandeel op zich neemt in de Nederlandse muziekwereld, gaat er minder dan 1% van de kunstensubsidie naartoe. Dit terwijl er jaarlijks op de hogescholen vele mensen afstuderen in de popsector. Gerkens: "Popmuziek is een onderdeel van onze cultuur. Het is echt niet meer alleen iets voor de jongeren. Het is zonde dat we nu veelal buitenlandse cultuuruitingen horen terwijl we in Nederland genoeg talent hebben rondlopen dat enkel maar een zetje in de rug nodig heeft. Hierdoor missen we bovendien economische kansen. Popmuziek is een export-product welke naast goede verkoopcijfers ook nog eens Nederland zelf op de kaart zet."
De petitie vraagt om een Nederlands Popmuziek Fonds waar artiesten en bands voor zaken als productie, marketing, eindmix, etc. een bijdrage kunnen krijgen. Daarnaast wil Gerkens meer aandacht voor het Nederlands product op radio en tv en moet de subsidieregeling MusicXport een plek krijgt in de kunstennota van Plasterk.
De petitie is mede ondertekend door:
Within Temptation, After Forever, Room Eleven , Aqua de Annique, Krezip, Racoon, Bob Fosko, C-Mon (C-Mon & Kypski), Jamm, Ziggy, Ferry Rosenboom (Excelsior Records), The Gathering, Moke, Heideroosjes, zZz, Alamo Race Track.

meer info: www.sp.nl