Nederlands grootste meezingfeest voor het eerst naar Limburg

16-08-2007 @ 11:48

Het Mega Piratenfestijn slaat op vrijdag 23 november voor het eerst de tenten op in Landgraaf. Nederlands grootste meezingfeest vindt die dag plaats in een enorme feesttent (de Willem Ruis-tent) op het Pinkpopterrein. Op het programma staan optredens van tal van artiesten uit de wereld van de Nederlandstalige en Duitstalige muziek. Van Jan Smit tot Nick & Simon en van Sugar Lee Hooper tot Andy Borg en van Charlène tot Grad Damen. De tent kan plaats bieden aan vele duizenden bezoekers. De voorverkoop start binnenkort.
Het is de eerst keer dat het  Mega Piratenfestijn afdaalt naar Limburg. En Landgraaf krijgt nog een primeur. Voor het eerst is de in Duitsland wereldberoemde zanger/presentator Andy Borg (Muzikantenstädl) toegevoegd aan de line-up. Andy is een goeie vriend van Jan Smit en de Volendammer heeft hem hoogstpersoonlijk benaderd voor een optreden op het Mega Piratenfestijn (MPF). Natuurlijk is er ook ruimte voor artiesten uit de regio, zoals bijvoorbeeld Frans Theunisz (Sjeng oan de geng), Beppie Kraft en Schinthaler.
Het reizende muziekfestival is onlosmakelijk verbonden met de huidige populariteit van het Nederlandstalige en Duitstalige lied. Niet voor niets maakt de TROS inmiddels registraties van het festival voor het TV-programma Sterren.nl.
Het Mega Piratenfestijn is in Oost- en Noord-Nederland al een begrip. Het reizende muziekfestival is onder andere jaarlijks te gast in Lemelerveld (Ov); Nieuwleusen (Ov); Borger (Drenthe); Surhuisterveen (Friesland), Zelhem (Gld), maar ook in Heerhugowaard en Lutjebroek (Noord Holland). In september is festival voor het eerst te gast in Wanroij (Brabant).  
De opzet is even simpel als doeltreffend. Een groot aantal bekende artiesten treedt op en de van RTV-Oost bekende presentator Willie Oosterhuis jut het publiek op tot volledige euforie. Zien is geloven. Willie is eigenwijs en presenteert gewoon in zijn Overijsselse dialect. En iedereen verstaat hem. Het podium wordt overigens ingericht naar het model van Oosterhuis’ RTV Oost-programma De Regiotap. Enkele tientallen gelukkigen mogen plaats nemen in het podiumcafé en vieren hun eigen feestje. Het resultaat is dat de sfeer van het podium afspat. De condens komt van het tentzeil naar beneden. En het publiek bouwt zijn eigen feestje. In de polonaise, hossend of gewoon lekker met een biertje in de hand van achteruit de tent (waar alles wat op het podium gebeurt te volgen is op grote filmschermen). Sfeer, sfeer en nog eens sfeer. De Mega Piratenfestijnen zijn geen feesten, het zijn vieringen. Vieringen van het piratenleven; vieringen voor de liefhebbers van deze zenders en vieringen van de (doorgaans) Nederlandstalige muziek.

Laagdrempelig
De festivals worden in de oostelijke en noordelijke provincies door vele duizenden mensen bezocht. Laagdrempeligheid staat centraal. ,,Met onze feesten brengen we jong en oud op de been’’, stelt organisator Eddy Mensink ,,We hechten eraan om een betaalbare avond uit te bieden aan een breed publiek. Vandaar dat de entree ook maar 18 euro is.’’

Liefhebberij
Het is snel gegaan met de Mega Piratenfestijnen. Zo’n vier jaar geleden nam piratenfanaat Mensink het initiatief voor het eerste Mega Piratenfestijn in Lemelerveld. Het was een groot succes. De eerste editie was binnen no-time uitverkocht. Niet lang daarna besloot hij om door te pakken en op meer plekken in Nederland een dergelijk festival te organiseren. Telkens met groot succes. Vorig jaar organiseerde Mensink elf feesten. Alle elf waren uitverkocht ,,Het komt allemaal voort uit pure liefhebberij en enthousiasme voor het Nederlandstalige lied. Bovendien is elk festival weer een uitdaging. Bij de organisatie krijg ik hulp van veel van mijn vrienden. Uit Nieuwleusen, waar ik vandaan kom. Voor ons betekent elke nieuwe editie van het Mega Piratenfestijn zoiets als ‘Nieuwleusen on tour’.’’

Programma
Op het programma staan optredens van: Jan Smit, Andy Borg, Nick & Simon, Anita de Hoop
Jan Keizer, Lucas en Gea, Rene Riva, Marc en Dave, Frans Theunisz, Dennie Christian, Dennie en Mieke, Mieke, Christoff, Marianne Weber, Jacques Herb, Palemiger Spatzen, Monique Smit, Henk v/d Havenzangers, Charlène, Arne Jansen, Schintaler, Sugar Lee Hooper, Grad Damen, Koos Alberts
en Beppie Kraft.

Kaarten à 18 euro zijn verkrijgbaar bij: Bruna de Jager in Landgraaf; Maddy’s Presents & Paperstore in Simpelveld; Sigarenspeciaalzaak P. Meertens in Kerkrade; Sigarenmagazijn Eygelshoven in Eygelshoven; Primera de Peperklip in Heerlen; Sigarenspeciaalzaak Hermans in Brunssum; Sigarenspeciaalzaak Harry Offermans in Hoensbroek; Music Store in Valkenburg; Tabakshop Nina in Maastricht; Deli Sigarenmagazijn in Geleen; Primera Bonito in Sittard en Music Store in Stein. Verder kan men ook terecht bij alle vestigingen van Music Store in de Benelux en bij de ticketservice (www.ticketservice.nl of tel: 0900-90008000) kunt u kaarten bestellen. Tevens zijn kaarten verkrijgbaar op de site www.megapiratenfestijn.nl. De regiovoorverkoopadressen worden binnenkort bekend gemaakt.

Locatie: Draf en renbaan Landgraaf (Pinkpopterrein)
Datum: 23 november
Entree: 18 euro
Tent open: 18.30 uur
Aanvang: 20.00 uur

Meer info: www.megapiratenfestijn.nl