NVPI: 'OVERHEID MOET NORMEN STELLEN OP HET GEBIED VAN AUTEURSRECHT'

11-05-2007 @ 09:29

In het jaarmagazine 2006 – 2007, dat 11 mei 2007 verschijnt, roept NVPI directeur Paul Solleveld het kabinet op zich actief in te spannen om normen en waarden te stellen op het gebied van bescherming van intellectueel eigendom in het algemeen en het auteurs- en naburig recht in het bijzonder.
'Dit kabinet zet sterk in op het stellen van normen en het uitdragen van de waarden van de rechtsstaat', zegt Paul Solleveld. 'De ervaringen die de entertainmentindustrie heeft zijn wel eens anders', voegt hij daaraan toe. 'Als het om het respecteren van de waarde van creatie en de rechten van de makers ervan gaat, worden er simpelweg geen normen gesteld. Integendeel. Maar al te vaak wordt het belang van de makers zondermeer - en vaak op oneigenlijke gronden - ondergeschikt gemaakt aan het belang van gebruikers'.

Talloze discussies
De positie van de makers van creatieve werken staat ernstig onder druk door de talloze discussies die gevoerd worden over hun mogelijkheden om hun werk te exploiteren en zodoende een reële vergoeding voor hun ideeën, arbeid en investeringen te realiseren. Die discussies gaan niet alleen over de compensatieregelingen die bestaan voor wettelijke uitzonderingen - zoals de thuiskopie - maar ook over hun primaire gerechtvaardigde, internationaal erkende exclusieve rechten op openbaarmaking en verveelvoudiging. Inclusief hun rechten om inbreuken op de rechten te kunnen bestrijden. Offline én online.

Aanknopingspunten
Het jaarmagazine 2006 - 2007 biedt genoeg aanknopingspunten om de handschoen op te pakken. Het geeft een beknopte samenvatting van alle activiteiten waar de sector zélf mee bezig is en de resultaten die daarmee geboekt worden. De NVPI bindt immers niet alleen al het mooie dat de makers van creatie voortbrengen, maar ook de ambitie die die makers hebben om die creaties te ontsluiten en beschikbaar te maken aan degenen die er dagelijks van willen genieten.    www.nvpi.nl