Annie M.G. Schmidtprijs 2006 uitgereikt aan Daniël Lohues

03-05-2007 @ 21:45

De Annie M.G. Schmidtprijs is één van de belangrijkste theaterprijzen van Nederland en bekroont het belangrijkste theaterlied van het afgelopen jaar - reden waarom Buma Cultuur de prijs sinds 1991 uitreikt. Winnaars van de afgelopen jaren zijn onder andere Jeroen van Merwijk, Spinvis, Alex Roeka, Freek de Jonge en Karin Bloemen. Op 22 april jl. vond de uitreiking voor de 14e keer plaats in Theater Bellevue in Amsterdam. Winnaar van deze prestigieuze prijs voor 2006 is Daniël Lohues geworden vanwege het liedje "Annelie"
De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van de Vereniging Buma en het Amsterdams Kleinkunst Festival en kan worden beschouwd als de opvolger van de Louis Davidsprijs. De prijs gaat elk jaar naar de tekstdichter, de componist en de uitvoerder van het betreffende lied. Doel van de prijs is de aandacht vestigen op Nederlandse liederen die speciaal in het theater worden uitgevoerd, en waarbij de tekst van groot belang is.
Zo moeten tekst en muziek, om voor de prijs in aanmerking te komen, geschreven zijn voor een professioneel Nederlandstalig kleinkunstprogramma dat in het voorafgaande seizoen gespeeld is in Nederlandse theaters. Liederen die voor televisie, radio of cd zijn geschreven en niet in het theater zijn uitgevoerd, komen niet in aanmerking en het lied moet bovendien voor het eerst in het betreffende theaterprogramma uitgevoerd zijn, zodat een oud lied dat jaren later op het repertoire wordt gezet, niet mee kan dingen.
Voor de editie van 2006 bestond de jury uit Martine Bijl, Rinske Wels, Robert-Jan Stips, Kick van der Veer en de voorzitter Nico Knapper. De prijs bestaat uit een borstbeeld van Annie M.G. Schmidt en uit een bedrag van 3.500 Euro en werd overhandigd door Hans Dijkstal; presentator Hans van Willigenburg heeft bij eerdere edities bewezen dat hij met verve en humor de uitreiking aan elkaar kan praten en voorafgaand aan de prijsuitreiking vond bovendien een gastoptreden plaats met Ellen Evers, Lone van Roosendaal, Richard Groenendijk en Nico van der Linden - zij brachten liedjes van Toon Hermans ten gehore.

winnaars van de afgelopen 3 jaren zijn:
2005: Jeroen van Merwijk - Dat vinden jongens leuk
2004: Freek de Jonge (muziek: Robert-Jan Stips) - Vergeet mij niet
2003: Lenette van Dongen en Erik de Jong (Spinvis) - Voor ik vergeet

Op de website van het Amsterdams Kleinkunst Festival zijn de namen van alle winnaars vanaf 1991 te vinden.
www.amsterdamkleinkunstfestival.nl